Корисні поради для тих, хто хоче заощадити*

0
Тема економії, зазвичай, є особливо критичною в житті кожної людини. Звичайно, все звучить легко та просто, проте, на практиці регулярно відкладати гроші вдається далеко не кожному.



Чому потрібно заощаджувати кошти?



За результати всеукраїнського опитування, проведеного на початку 2022 року, більше 60% українців мають певні заощадження, проте, лише 33% з них зізнались, що зможуть прожити без доходу кілька місяців поспіль. Такий низький показник говорить про те, що людям бракує фінансової грамотності. Наприклад, людям важко відмовити собі у певних слабкостях (сезонний шопінг, онлайн казино, похід у спа салон тощо), тож левову частку зароблених коштів вони витрачають саме на хобі.

До факторів які заважають економити можна віднести:

  • малу заробітню плату;

  • форс-мажори та інші непередбачувані ситуації;

  • відсутність мотивації для здійснення регулярних заощаджень.



На жаль, універсального рецепту, який би миттєво покращив фінансове становище кожного немає. Проте, є низка дієвих порад, які допомагають виробити корисну звичку економити.

Як навчитися не витрачати зайвого?



Щоб почати регулярно відкладати кошти, людина перш за все повинна усвідомити, що заощаджувати корисно, адже, фінансові резерви підвищують відчуття захищеності, дозволяють здійснити бажані покупки та планувати майбутнє. Ось кілька дієвих порад, які допоможуть розпочати заощаджувати кошти вже сьогодні:

  • Визначити конкретну ціль та знайти достатню мотивацію. Відкладати кошти лише тому, що так потрібно навряд чи мотивує, а ось чітке розуміння того, для чого людина відкладає буде стимулювати її робити це постійно.

  • Не слід формувати грандіозні цілі, краще ділити їх на менші. Кожного разу, коли людина буде досягати маленької цілі в неї з'являтиметься відчуття, що вона стала на крок ближче до своєї основної мети.

  • Шлях для досягнення поставленої мети можна візуалізувати, тобто, намалювати графік поступового досягнення цілей, наклеїти потрібну картинку, яка буде символізувати головну ціль

  • Досягти поставленої мети буде простіше, якщо людина постійно нагадуватиме собі про неї. Щодня слід переглядати список цілей та графік візуалізації.

  • Відкладені кошти не варто зберігати вдома, адже, так буде велика спокуса їх витратити. Краще покласти їх на рахунок у банку чи інвестувати у будь-що інше.



Що стосується останнього пункту, то фінансові заощадження потрібно диверсифікувати, тобто, не зберігати всі відкладенні кошти у банку, наприклад.





Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
1

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні