Новини

День Святого Патріка 2018: цікаві факти про свято

День Святого Патріка – свято, яке відзначається щорічно 17 березня, в честь ірландського святого Патріка. День Святого Патріка є державним святом в Ірландії, Північної Ірландії, на острові Монтсеррат і в канадській провінції Ньюфаундленд і Лабрадор.

В інших країнах світу його відзначають неофіційно – в тому числі і в Україні, - пише Канал 24.

День Святого Патріка 2018: що це за свято

Цей день символізує прийняття християнства в Ірландії, однак вже давно є святом культурної спадщини країни у всьому світі. Урочистості у День Святого Патрика зазвичай включають паради і фестивалі, виконання танців кейлі і носіння зеленого одягу або трилисників.

Історія свята День Святого Патріка

Ірландці почали відзначати День Святого Патрика в якості своєрідного національного свята ще в X-XI ст., причому не тільки на території Ірландії, а й в інших європейських країнах, де була ірландська діаспора. На початку XVII ст. католицька церква включила цей день в літургійний календар. Святкують День Святого Патріка 17 березня практично у всіх країнах, а в деяких він розтягується на кілька днів.

День Святого Патріка – звичаї та традиції

У святкуванні цього дня тісно переплелися християнські і язичницькі традиції.

До християнських традицій можна віднести щорічне сходження прочан на святу гору Croagh Patrick. Згідно з переказами, саме на цій горі Святий Патрік зробив одне зі своїх чудес – вигнав усіх змій.

До народних належить традиція розпиття хоча б однієї чарочки спиртного в якому-небудь ірландському барі. Існує так звана "Чарка Патріка" – одиниця виміру випитого віскі. Повір'я наказує покласти в келих лист конюшини до того, як випити келих віскі.

Символи свята

За народною ж традицією це свято прийнято зустрічати в зеленому одязі (зелений – колір весни, Ірландії і трилисника). Бажано також прикрасити свій костюм живою або стилізованою гілочкою трилисника і ірландським прапором.

Ще один символ свята – леприкони. Але "візитною карткою" Дня Святого Патріка лепрекони стали аж ніяк не відразу. Поки свято носило виключно релігійний характер, а всі розважальні заклади, в тому числі і паби, в цей день були закриті, його символізував тільки лист конюшини (трилисник). Але коли святкування стали більш світськими, потрібен був зрозумілий і кумедний персонаж, який можна було б зображати на сувенірній продукції.