Новини

Традиційна паска від заслуженої артистки України Алли Опейди. РЕЦЕПТ

Випікання великодньої паски - процес таємничий і навіть сакральний. Адже чимало волинських господинь перед початком замішування тіста моляться, а, відправляючи пасочки у піч, хрестять їх.

А як пече великодній хліб луцька співачка і заслужена артистка України Алла Опейда? Про усі рецепти, секрети і традицій вона розповіла журналістам "Волинь24".

Алла каже, що паски пече кожен рік і двох видів. Одну - з тіста, а другу - сирну.

МОЛИТВА ОБОВ'ЯЗКОВА

"У рецепті нічого особливого немає, переважно все додаю, як вимагає здобне тісто, а замішую, відчуваючи під руками. Перед тим, як приступити місити тісто, обов'язково треба прочитати молитву та попросити благословіння!" - розповіла артистка.

РЕЦЕПТ

"Роблю опару розводячи дріжджі(100г), 2 столові ложки борошна, дрібка солі, 1 столову ложку цукру розвожу теплим молоком і ставлю в тепле місце, щоб підійшло. Тісто: просіваю муку (1кг), додаю 15 яєць, з них половина - з жовтками, збиваю з цукром (300 г). Окремо розтоплюю масло - 500г. Натираю цедру лимона та апельсина, ванілін. Починаю всі інгредієнти змішувати і розвожу теплим кип'яченим молоком і додаю опару", - додала Опейда.

Далі господиня замішує тісто та в процесі додає борошна стільки, скільки вбере тісто, щоб воно було еластичним і відставало від рук.



"Ставлю тісто в тепле місце, щоб підійшло. Потім додаю промитий і висушений ізюм (притрушую його мукою), цукати і ще раз перемішую тісто та ставлю, щоб підійшло. Коли тісто гарно підніметься - змазую форми маслом та починаю виробляти пасочки (третю частину форми). З нову ставлю, щоб підійшло у формі, змащую яйцем і ставлю у розігріту духовку для випікання", - ділиться секретами співачка.

Господиня прикрашає готові пасочки збитими білками з цукром та посипає кольоровою посипкою.



СВАРИТИСЯ Й КРИЧАТИ НЕ МОЖНА

"А взагалі, це важливий процес. Коли міститься тісто - не можна голосно говорити, кричати та сваритись, гримати дверима. Треба мати гарний настрій та щоб на душі було світло і радісно!" - каже Алла Опейда.



Фото ілюстративні

Такими були пасочки артистки минулого року
Такими були пасочки артистки минулого року