Новини

У Солсбері, де отруїли Скрипалів, невідомі вивісили прапор Росії

Невідомі вивісили російський прапор на будівельних конструкціях навколо Солсберійського собору.

Прапор провисів не менше ніж годину, - пише ВВС Україна.

Прапор Росії, який висів на північній стороні будівлі, помітили на світанку, повідомила радіостанція Spire FM. У Солсбері сонце зійшло о 7:17 за місцевим часом. Вочевидь, прапор з'явився там вночі.

Очевидець Лі Мартін розповів BBC, що побачив прапор розміром приблизно 10 на 7 метрів рано вранці.

О 8:30 ранку прапор прибрали, уточнили в прес-службі собору. У поліції графства Вілтшир заявили, що поки рано судити, чи є в події склад злочину — поліцейські вивчають записи з камер відеоспостереження.

Настоятель собору Ніколас Попадопулос назвав появу російського прапора "видатною дурістю".

"Це ... принижує величезні особисті трагедії й збиток, нанесений Солсбері безпрецедентними атаками нервово-паралітичною речовиною минулого року", - заявив священик.

"На щастя, його вже прибрали. Яка дурна витівка — знущатися з серйозних подій, які пережив торік Солсбері", - написав член британського парламенту Джон Глен, обраний від Солсбері.

Тим часом посольство Росії в Лондоні назвало подію "добротною провокацією".

"Якщо встановлення російського прапора на соборі відповідає дійсності, то виглядає це, на наш погляд, як добротна провокація", - сказав представник посольства агентству "РИА Новости".

Собор здобув додаткову популярність на тлі скандалу з отруєнням екс-співробітника спецслужб Сергія Скрипаля та його доньки Юлії в Солсбері минулої весни.

Двоє росіян, яких британська поліція назвала підозрюваними в цьому злочині, заявили в ефірі російських ЗМІ, що метою їх поїздки до цього міста був якраз "Собор у Солсбері".

Скрипалі пройшли тривале лікування, і їх життя вдалося врятувати, хоча за повідомленнями деяких ЗМІ стан Сергія Скрипаля останнім часом погіршився.

Також вижив поліцейський Нік Бейлі, який отримав дозу токсичної речовини, коли надавав першу допомогу Скрипалям.