Новини

Вчені розгадали таємницю «відьомських кіл» на полях

Вчені Геттінгенського університету в Німеччині розкрили загадку появи відьомських кіл у пустелі Намібії на півдні Африки та на полях дикої рослинності в Австралії.

Про це повідомляє видання Прямий.

Фахівці вивчили відьомська кола, що знаходяться в Австралії, за допомогою дронів з висоти пташиного польоту. Згідно з однією з гіпотез, розташування кіл напряму пов'язано з залежністю рослинності від вологи.

У результаті досліджень науковці вияснили, що рослинність отримує вологу з додаткового стоку води, що забезпечується великими колами, і, таким чином, підтримує функціонування екосистеми в дуже посушливих умовах.

Без подібної структури ці ділянки залишилися б пустельними, з голим ґрунтом, позбавленим рослин. Це підтверджує гіпотезу Алана Тюрінга про самоорганізацію в нестабільних умовах навколишнього середовища.

Вчені зазначили, що раніше світова спільнота схилялася до думки, що відьомські кола в Африці виникають завдяки термітам. Пізніше цю гіпотезу спростували, знайшовши схожі структури в Австралії і на них не було жодних ознак діяльності комах.