Новини

РЕЗОНАНС. Дмитро ГЛАЗУНОВ: ще раз про Старе місто, військовий госпіталь і музей

Кандидат на посаду Луцького міського голови Дмитро ГЛАЗУНОВ з урахуванням значного суспільного резонансу, ще раз розповів про своє бачення розвитку Старого міста та ідею перенесення краєзнавчого музею з вул. Шопена на територію військового госпіталю.

- Сьогодні Луцьк бореться за те, щоб не втратити статус обласного центру і на даному етапі ми програємо Рівному, якщо приймуть рішення об'єднувати області. Нам потрібно використати увесь туристичний потенціал міста, адже Луцький замок входить до 7 чудес України. Тому нам треба виробити концепцію розвитку Старого міста, яке подарувала нам тисячолітня історія. В нього потрібно вдихнути життя, там має все заграти.

Старе місто повинно бути таким центром, як площа Ринок у Львові. За це влада бралась не раз. Однак поки, що мети не досягнуто. То ж перше, що необхідно зробити - це виокремити історичний центр міста. Для цього доцільно перенести краєзнавчий музей із вул. Шопена на місце військового госпіталю.

В даному Музейному комплексі, щонайперше, облаштувати велику залу для унікальної Холмської Чудотворної ікони Богородиці, до якої щороку йдуть тисячі паломників та організовуються хресні ходи. Нині вона знаходиться в маленькій кімнаті. Також проситиму міську раду звернутися до релігійних ієрархів, щоб визнати цю ікону найбільшою реліквією України! Створити в комплексі умови для реставрації фондів музею, де нині тисячі експонатів припадають пилом.

Старе місто - це великий туристичний клондайк. І є великі можливості місту заробляти на цьому величезні гроші. Важливо створити умови для культурного розвитку міста, самореалізації людей, а це і історичні інсценізації, організації фестивалів та виступів волинських артистів, виставки- продажі волинських майстрів та інше. На його території доцільно було б поновити нові старі успішні підприємства, які дуже полюбляли лучани - кафе із легендарними назвами "Лакомка" і "Мрія". Сюди ж з пр. Волі перенести книгарню "Освіта" з окремим відділом для місцевих видань.

Туризм - це величезна прибуткова індустрія з робочими місцями, можливістю самореалізації та авторитетом міста. А цим, на жаль, ніхто і ніколи серйозно не займався.

Наступне. До Луцька приєдналися ОТГ, територія міста збільшилася втричі, а населення на 23 тисячі. Скоро лучан буде під 300 тисяч. А потужностей однієї міської лікарні вже не вистачає, бракує ліжкомість, хворі часом лежать в коридорах, черги на обстеження і комп'ютер розписані на місяць вперед.

Тому Луцьку потрібна ще одна міська лікарня. Її я пропоную створити в приміщенні на вул. Шопена, де зараз краєзнавчий музей. До речі саме тут була міська лікарня до 1980 року. Сюди ж в окреме відділення перенести військовий госпіталь. Персоналу госпіталю буде краще і вигідніше працювати в умовах комунального підприємста, яке заробляє гроші. Лікарню додатково забезпечити сучасним обладнанням. Це дасть змогу лучанам, в тч і військовим отримувати більш якісну медичну допомогу. Таким чином від цього виграють усі.

Тож ще раз переконую деяких "коментаторів" моїх попередніх матеріалів, що мова не йде про знищення госпіталю, а навпаки, про його вдосконалення. Гроші у здоров'я людей потрібно вкладати. Не може бути в держави вищого пріоритету, ніж здоров"я її громадян.

Головне в усіх моїх діях - це державні інтереси, а це значить інтереси лучан! Цим і керуюсь. Не випадково своїм гаслом я обрав: "Змінити систему управління містом з комерційної на державницьку". Я хочу прокладати мости у майбутнє, в якому будуть жити наші діти. Це і є по-справжньому європейські цивілізаційні процеси.

Звичайно, можна залишити все, як є, щось потрохи робити, продовжувати жити гаслами та іменними лавочками і бути провінційним містечком для разового відвідування.

То ж, в якому місті жити, вибір за Вами, лучани!