Новини

Рекордна кількість шотландців хоче незалежності

У Шотландії рекордне зростання кількості прихильників відділення від Сполученого Королівства.

У соцопитуванні Ipsos, проведеному в Шотландії, 58% висловилися за відділення від Британії. Проти 42%. Про це пише польська Rzeczpospolita.

Найвідоміший аналітик британської громадської думки сер Джон Куртісе радить Лондону не легковажити результатами опитування. На його думку, зростання кількості прихильників незалежності – наслідок брекзиту, проти якого виступають шотландці, і дій уряду Бориса Джонсона, який, на думку шотландців, погано справляється з економічними викликами та боротьбою проти пандемії.

Більшість шотландців негативно оцінюють політику Джонсона. Водночас дії лідерки Шотландської національної партії і першого міністра Шотландії Ніколи Стерджен підтримують 58%.

У травні 2021-го мають відбутися місцеві вибори. У них Шотландська національна партія має шанси здобути майже 60% мандатів у місцевому парламенті. Головна ціль Стерджен – домогтися від Лондона нового референдуму за незалежність. Попередній відбувся 2014-го. Цього прагнуть 64% шотландців.

2014 року 44,7% шотландців проголосували за відділення від Великої Британії. 55,3% були проти. Під час референдуму за відділення Сполученого Королівства від Євросоюзу 2016-го 62% шотландців висловилися за те, щоб залишитися в ЄС.

2017 року шотландський парламент підтримав проведення нового референдуму про незалежність. Пізніше Стерджен тимчасово відмовилася від ідеї, заявивши, що спочатку слід зрозуміти, на яких умовах відбудеться брекзит.