Новини

Вакцина від грипу полегшує перебіг коронавірусу - дослідження

Захисний ефект для пацієнтів з Covid-19 може мати вакцина проти грипу.

Згідно з висновками медиків з Флориди, які вивчили історії хвороби понад 2 тис. пацієнтів з коронавірусом, механізм цього ефекту поки не зрозумілий, пише "Новое время".

Доктор медицини з Університету Флориди в Гейнсвіллі, Мінг-Джим Ян і його колеги провели ретроспективний огляд за участю 2005 пацієнтів старше 18 років, у яких позитивний результат тесту на Covid-19. Вони виявили вакцинаційний статус проти грипу і супутні захворювання.

Як первинний результат розглядали тяжкість захворювання, яка відображена в госпіталізації та направленні до відділення інтенсивної терапії (ВІТ). Вивчили зв'язок між вакцинацією проти грипу і госпіталізацією.

Науковці виявили, що порівняно з тими, хто були вакциновані, у пацієнтів з позитивною реакцією на Covid-19, які не отримували вакцину від грипу протягом останнього року, шанси госпіталізації і направлення до відділення інтенсивної терапії збільшилися у 2,44 і 3,29 раза відповідно.

Результати скоригували з урахуванням віку, раси, статі, гіпертонії, діабету, хронічної обструктивної хвороби легень, ожиріння, ішемічної хвороби серця і застійної серцевої недостатності.

"Одна з найбільших проблем, з якою ми стикаємося з будь-яким превентивним заходом, - змусити людей робити це. Так що, можливо, це буде непоганим поштовхом для людей, щоб вони зробили щеплення від грипу", — написали в заяві автори дослідження.