Новини

Халтура, ковбаса і баба з віником: як у Луцьку будували меморіал

У радянські часи луцька молодь «охрестила» обеліск на меморіалі «бабою з віником».

Про це на своїй сторінці у Фейсбуці написав проректор Національного університету «Острозька академія» Петро Кралюк.

«Не відаю, як лучани вирішать питання з цим пам’ятничком, але скажу таке. Він був споруджений на колишньому кладовищі - у період «глибокого застою», десь у кінці 70-их. Кладовище до «Великої Вітчизняної» стосунку не мало, - пригадав професор з Волині.

«Пам’ятаю це «елітне» будівництво, коли будівельникам привозили «елітні» товари, зокрема докторську ковбасу. Тоді це був дефіцит. Я тоді теж підробляв будівельником і ходив отоварюватися до «меморіальщиків», які, до речі, працювали халтурно», - додав викладач.

З його слів, молодь, яка ходила поряд на танці і на стадіон, іронічно ставилася до нового пам’ятника.

«Навіть охрестили споруду Родіни-матєрі "бабка з віником". Отакі були циніки в ці благословенні часи», - наголосив Петро Кралюк.

«Потім, коли меморіал спорудили, він став місцем радянської пропаганди. Тут відбувалися різні урочистості, від яких часто віяло фальшивістю. А ще тут проводилися екскурсії, де розповідали про "німецько-фашистських" загарбників і клятих їхніх пособніков - бандерівців. На меморіалі навіть були встановлені плити з іденами людей, які загинули від "бандерівського бандитизму". Чи потрібен лучанам такий меморіал?» - резюмує він.

Нагадаємо, лучанин Борис Гунчіквідзе зареєстрував петицію, в якій просить демонтувати 40-метровий обеліск на меморіалі «Вічна слава».