Новини

Чи є турнікети в меріях інших міст Західної України

З березня у Луцькраді запроваджують пропускний режим. Проте луцька мерія - єдина на заході, де він буде.

Про це пише ВолиньPost.

Нагадаємо, з 1 березня, у мерії Луцька вводиться в дію пропускний режим. Планували встановити кодові замки, турнікети, а відтак усі працівники Луцькради матимуть особисту картку, пред'являючи яку, зможуть проникнути у мерію. Також обіцяють камеру схову, де лишатимуть габаритні речі.

Як з’ясувалося, нині у жодному із західних мерій немає пропускного режиму у такому вигляді, як його планують запровадити у Луцьку.

Наприклад, у Чернівецькій міській раді депутати лише нещодавно озвучили ідею пропускного режиму, а у Львівраді і не задумувалися над цим питанням, адже добре пропрацювали систему безпеки, а мерію відвідують тисячі туристів.

В Івано-Франківську мерію містяни також можуть потрапити без жодних перешкод. Керуючий справами виконкому Івано-Франківської міськради Ігор Шевчук розповів, що на прохідній у мерії є тільки охорона.

«На даний час у нас немає пропускного режиму в міській раді. У нас є на прохідній охорона, яка дивиться за порядком. Наше приміщення ми орендуємо в обласної ради і, відповідно, охорону ставить обласна рада, тобто вона їх наймає. Але ми плануємо в департаменті архітектури даний метод опробувати. Архітектура не знаходиться в основному приміщенні на Грушевського 21, вона знаходиться трошки далі», - розповів посадовець. Однак, за його словами, ідею пропусків для структурного підрозділу розглядають з об’єктивних причин - працівники не завжди встигають на роботу.

Аби потрапити в Івано-Франківську мерію містянам не треба попередньо домовлятися, телефонувати чи отримувати перепустку.

«У нас ходять вільно. На першому поверсі є екран і там вказано, який посадовець у якому кабінеті… У нас нема такого пропускного на першому поверсі, щоб хтось зайшов і йому казали «вам не можна заходити», - підсумував посадовець.

У Рівненській міській раді нині також немає пропускного режиму. Керуючий справами виконкому Петро Середюк розповів, що пригадує, що років 15 тому у Луцьку вже була подібна ситуація, коли на вході стояли «вертушки». Однак у Рівному такою практикою не послуговувалися. Звісно, тут розуміють, що є антитерористичні заходи, тому, наприклад, відвідувачів із великими об’ємними сумками просять надавати їх до огляду. Проте про провадження пропускного режиму і користування перепустками тут не йдеться.

У мерії Чернівців нині пропускного режиму немає, однак нещодавно під час сесії депутати озвучили ідею, що, можливо, варто його запровадити.

«У нас такого немає, у нас охорона стоїть на вході. Але недавно депутати міської ради заговорили на сесії про те, щоб встановити пропускний режим (він у нас існує в обласній державній адміністрації), бо багато неадекватних гостей на сесії міськради, які заважають працювати. Але жодних рішень ще не приймали. Ніхто такого проекту рішення ще не реєстрував - як і в попередні роки, на вході стоїть 2 охоронці, які запитують, хто і за яким питанням проходить в містку раду. І звичайно, просять залишити, на вході, якщо люди приходять із якимись валізами», - зауважив спеціаліст відділу інформації та зв’язків із громадськістю Ужгородської міськради Ігор Кравців.

Депутати Чернівецької ради лише озвучували ідею, що слід встановити турнікети чи призначити людину, уповноважену видавати перепустки.

У Львові ж навпаки - міськраду, яка є туристичним об'єктом, відвідує велика кількість туристів. Тому, за словами керівник управління безпеки міста Львівської міської ради Юрія Діля, його впровадження навіть не розглядають.

«У нас нема пропускного режиму. У нас є охорона на вході, є відеонагляд по периметру. У нас неможливо його (пропускний режим - ред.) навіть впровадити, бо у нас туристів дуже багато заходить у міську раду і піднімається на вежу», - зауважив посадовець. Мовляв, з погляду безпеки на закриті засідання, до прикладу, колегій, видають запрошення на конкретний день і годину. Окрім того, двері мерії можуть замкнути у виключних випадках – наприклад, проведення масових заходів.

«Бували ситуації минулого року кілька разів, коли була сесія і йде масовий захід на вулиці, люди починають порушувати громадський порядок, палити фраєри, димові шашки і так далі – тоді можуть закритися двері і вхід під час проведення масового заходу тільки для працівників, депутатів, помічників, а відвідувачі - тільки по запису. Але це, насправді, дуже рідко і, наскільки я знаю, немає наміру, бо я перший був бив в курсі як начальник управління безпеки, впроваджувати турнікети чи щось таке», - додав Діль.

Мовляв, у Львові продуманий центр безпеки міста, тож мерія добре почувається – тут встановлені камери, у тому числі із розпізнаванням облич. У міськраді розуміють, що хоч це і громадське місце, його мають пильно оберігати. Звісно, є тут і охорона, яка слідкує, аби до мерії не заходили відвідувачі у нетверезому стані чи люди із великими сумками. Охоронці можуть поцікавитися, до кого прямує людина. Та якщо містянин хоче потрапити до міської ради зі зверненням чи з іншою проблемою, то може це зробити без жодних перешкод.

В Ужгородській міській раді розповіли, що до будівлі мерії можна без будь-яких перешкод, попередніх домовленостей чи телефонних дзвінків. Допуск тут, звісно, вільний.

«У нас на вході постійно, і в нічний час, перебуває черговий», - розповіли у прес-службі. Також тут повідомили, що у мерії столиці Закарпаття нині навіть не обговорюють введення пропускного режиму.

До слова, в Ужгородській міській раді раніше намагалися запровадити пропускний режим (паспорт та турнікет).

Однак закарпатська правозахисниця Наталія Майстренко подала до суду на міську раду із вимогою скасувати регламент у частині встановлення пропускного режиму мерії і виграла справу. Ужгородська міськрада подала на апеляцію, однак суд залишив скаргу без задоволення, вдруге фактично підтвердивши, що доступ до міської ради має бути вільним.