24 січня, 2018, 10:25

Бурштиновий злочин

Якщо і цього разу тупо проковтнути те, що нам підкладають - перестати поважати себе і зневіритись в справедливості і верховенстві закону.

Таку думку я озвучив на спільному засіданні постійних комісій Волиньради з питань екології та з питань законності, боротьби із злочинністю та корупцією.

Розглядали єдине питання: про зловживання довкола виділення земельних ділянок у Маневицькому районі. Тема непроста, задавнена з бурштиновим присмаком.

І що ж ми побачили? Повний ігнор!!

Засідання проігнорував член екологічної комісії, голова ОДА Володимир Гунчик, а компанію йому склали офіційно запрошені прокурор області, начальник ГУ Нацполіції, в.о. начальника ГУ Держгеокадастру області.

Пригадав присутнім події річної давнини в Маневицькому районі, які, як на мене, тенденційно перетікають в сьгоднішню проблему.

Понад рік тому депутатська робоча група, завданням якої було виконати обстеження і ревізію площ порушених несанкціонованим видобуванням бурштину та оцінити екологічні, соціальні, економічні збитки від діяльності «чорних бурштинокопачів», прибула в Маневицький район.

Це була офіційна поїздка – ми, 5 депутатів облради, поїхали в ліс, аби подивитися порушенні площі. Тоді здивувала позиція голови РДА Андрія Линдюка, який просто втік. Мені не треба особливої уваги як депутату облради, але якщо в район завітали 5 депутатів, то можна з ними зустрітися, поспілкуватись, та, можливо, знайти точки дотику.
Зрештою, ми виїхали на порушену площу поблизу села Лісове.
Там у мене з’явилася велика купа «чому».

Чому і за чиїм наказом заривають місця скоєння злочину?

Чому бездіє, а можливо покриває незаконний видобуток бурштину місцева влада і правоохоронні органи?

Чому цей «меморіал безгосподарності» охороняють бійці «Світязя» за гроші платників податків?

Чому ганьбиться чесне ім’я захисників України в АТО, які охороняють порушенні площі?

Чому поряд із заритими ямами з’явилися свіжі?

Чому замість конструктвної позиції щодо «Волиньприродресурсу», як один з варіантів наведення порядку в користуванні надрами і наповнення місцевих бюджетів маємо обструкцію і перешкоджання його діяльності?

Чому на 6 гектарах порушеної площі знаходиться знищений, вражений верховим короїдом сосновий деревостан і лісове господарство не приймає ніяких заходів?

Чому депутатів допитував слідчий і нічого невідомо про те, чи велися слідчі дії з працівниками РДА, правоохоронних органів, лісового господарства?

Ми помітили, що більшість ям були наспіх зариті із застосуванням техніки. Але це ж місце злочину!

Та ще більше обурило те, що, погодивши із РДА, наступного дня на порушенні площі виїхали працівники «Волиньприродресурсу», але їх банально не допустили у ліс. Більше того, лісова охорона передала їх у руки місцевої прокуратури і поліції.

Наступного дня в нас була сесія обласної ради і ми терміново винесли питання щодо цих подій. Ми зобов’язали правоохоронні органи дати всебічну оцінку цим діям. Проте згодом ми так і не почули ніяких відповідей.

Натомість, мене особисто і колег-депутатів опитував підполковник поліції, начальник слідчого відділення. Проте, наскільки мені відомо, іншу сторону не опитали й оцінки їхнім діям, хоча ми зобов’язали до цього і поліцію, і прокуратуру, не почули. Глухо!

Вкотре звертаюсь до правоохоронців: перевірити факти про зловживання навколо виділення землі в Маневицькому районі і вжити відповідні заходи щодо встановлення законності.

Маємо припинити свавілля і зловживання ділків від влади у сфері земельних відносин!

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні