На Волині може затопити 26 сіл

1
-4
На Волині може затопити 26 сіл
Відразу 26 населених пунктів на Волині вже зовсім скоро ризикують опинитися під водою. Тільки почне танути сніг - занедбані шлюзи на Хрінницькому водосховищі можуть не витримати.

Греблю не ремонтували вже понад 30 років. Тріщини в опорних конструкціях водосховища видно неозброєним оком, - йдеться у сюжеті "Сегодня".

"Гребля знаходиться в аварійному стані. Вона обсипається. Під час намерзання - дощ, сніг - намерзає весь бетон, він лопається і абсолютно все обсипається", - говорить машиніст ГЕС Віталій Губеня.

П'ять років тому чиновники підрахували: на ремонт конструкції потрібно близько 4 мільйонів гривень. Зараз же цю суму можна множити на три.

Площа водосховища майже дві тисячі гектарів. На дамбі шість шлюзів для паводкового водоскиду. Ще два регулюють роботу гідроелектростанції. Якщо води занадто багато, металеві ворота відкривають, щоб зменшити тиск на всю конструкцію.

"Якщо не керувати процесом, можна набрати багато води - великий буде тиск, тріщини можуть розширитися, і буде прорив дамби. Тому ми зібралися, щоб плавно в межах допустимих норм регулювати рівень води в цьому водосховищі", - пояснює керівник Волинського управління водних ресурсів Ростислав Кравчук.

Якщо дамбу прорве - затопити може 26 населених пунктів. Серед них і Луцьк. Грошей на ремонт греблі - обласні чиновники просять у уряду.

"Завжди через брак коштів обіцяють, але це перекладається з року в рік. Хотілося б спрацювати на випередження. Потрібно діяти, тому що гребля це пряма загроза підтоплення Луцька", - нарікає голова Демидівської райдержадміністрації Богдан Левшенюк.

Стир до виходу з берегів ще має 70 сантиметрів запасу, а ось рівненське водосховище, розташоване на кордоні з Волинню, може розлитися вже на цьому тижні - його рівень зараз вище норми на 9 сантиметрів.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-4

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Викласти резервну греблю з чиновників,......або їх трупів.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні