Смерчі стануть звичними для України, – метеоролог

1
1
Смерчі стануть звичними для України, – метеоролог
Для України стане частим таке явище, як смерчі, що особливо характерне для південних регіонів.

Про це в інтерв’ю "Укрінформу" заявила доктор фізико-математичних наук, професор, заслужений метеоролог України Вазіра Мартазінова, повідомляє Аргумент.

«Для України нерідким явищем стануть смерчі. За будь-якого перепаду температур — від тепла до холоду і навпаки обов’язково утворюватимуться штормові явища. Для південних регіонів це є дуже характерним. Треба бути готовим до цього, тому що ця кліматична дійсність зберігатиметься у наступні роки», — заявила вчений, яка створює фізико-статистичні моделі довгострокового прогнозу погоди.

За словами Мартазінової, в останні роки в Україні спостерігаються температурні рекорди.

«Рекорд- це коли температура тримається у межах тижня-двох. За своїм температурним режимом дуже вирізнилися 2010, 2015 роки. У 2015 році було дуже сухо і жарко, багато врожаю від цього загинуло. Це був дуже аномальний рік. Але погодні умови цих років тепер виявляються в окремі дні кожного року. Наприклад, цього року дуже аномальними були березень, квітень і травень», — зазначила вона.

Експерт підкреслила, що останнім часом посилюється екстремальність — за різними характеристиками: за опадами, температурою, вітром: «Але різні регіони підпорядковуються різним екстремальним явищам. На сході більша посуха, у Західній Україні можуть бути зливи».

Читати також: На Волині бачили смерч

Мартазінова також вказала на те, що такі активні явища, як сильні зливові дощі, що відзначалися наприкінці червня і від яких постраждало багато регіонів України, необхідно терміново дослідити: «Створити державний проект, який дасть змогу вивчити це явище і виділити його предиктори для завчасного розпізнавання і надійного прогнозування, щоб люди могли своєчасно захистити своє господарство і себе».

Нагадаємо, нещодавно біля Одеси смерч підняв хлопця у повітря.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
1

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
земля змінює кліматичні пояси,з такими темпами курорти будуть на полюсах,а в африці буде сніг
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні