Волинський «Лівша» створює унікальні мініатюри з дерева. ФОТО

1
5
Волинський «Лівша»  створює унікальні мініатюри з дерева. ФОТО
Волинський «Лівша» Валентин Поліщук з Любешова – майстер дерев’яної мініатюри. Свої шедеври творить неозброєним оком.

Нещодавно виготовив мініатюрну ножну ступу, дерев’яні розп’яття помістив у пляшках різного калібру, а одне навіть примудрився вмістити в лампочці. Виготовленням дерев’яних дивовиж і мініатюр він захопився ще замолоду, - пише «Район. Любомль».

Родом Валентин Михайлович із-під Корця, що на Рівненщині, але у Любешівському районі мешкає з шістдесятих років. До пенсії працював дезінструктором у райсанепідемстанції, тривалий час очолював районне товариство Червоного Хреста.

Виготовленням дерев’яних дивовиж і мініатюр він захопився ще замолоду й попередником «Розп’яття» була в нього «Діжка в пляшці» – витвір надзвичайно тонкої і технічно складної роботи.

Непросто помістити в посудину з вузьким горлом і хреста, але любешівський віртуоз настільки відшліфував свої рухи, що зумів виготовити кілька десятків таких «Розп’ять».

Волинянин, незважаючи на поважний вік (1940 року народження), ще й досі працює у своїй майстерні, поза тим – активний громадський діяч національно-патріотичного спрямування, в недалекому минулому – ініціативний депутат селищної ради, Почесний донор України, а його гострі публіцистичні роздуми можна зустріти на шпальтах місцевих і навіть регіональних видань.

«Головне – не поспішати, тоді встигнеш. А ще до кожної справи треба братися з чистими руками. У прямому й переносному значенні. Я завжди їх мию, коли беруся за роботу. Питаєте, чи важко? Рука, котрою тримаю заготовку, терпне й німіє, бо іноді, захопившись, можу провозитися з річчю з вечора до ранку», – каже на це Валентин Михайлович.

Матеріал у його руках стає слухняним і піддатливим, наче віск. Цікаво, що свої вироби (крім унікальної колекції мініатюр: скрипки у вишневій кісточці, набору столярних інструментів у скриньці з волоського горіха) Валентин Михайлович не продає. Адже працює не задля бізнесу, а заради творчого задоволення.

І все ж не тримає їх за сімома замками в коморі – дарує друзям, однодумцям, храмам. А ще проводить виставки, зокрема в Національному палаці мистецтв «Україна», в Музеї народного побуту (с. Пирогове).













Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
5

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Шульга або "лЄвша"
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні