Обшарпане приміщення та іржаві механізми: показали стан луцької обсерваторії. ВІДЕО

1
-5
Обшарпане приміщення та іржаві механізми: показали стан луцької обсерваторії. ВІДЕО
Обшарпане приміщення, іржаві механізми та порожній корпус від телескопу. А більше двадцяти років тому тут працювала дитяча обсерваторія.

Обладнання, яке розсувало дах, не функціонує, а телескоп безслідно зник, - йдеться у сюжеті 12 каналу.

Про відновлення обсерваторії у Луцьку заговорили ще кілька років тому, однак Луцька міська рада грошей на ремонт поки що не виділила.



"Обсерваторія - це купол, який повертається за напрямками дослідження неба, роздвигаються шторки для того, щоб відкривалась певна частина неба для досліджень. Крім заміни механізмів ще потрібно косметичний ремонт зробити самої обсерваторії, тобто пофарбувати, замінити дерев'яні конструкції", - каже директор Луцького міського центру науково-технічної творчості учнівської молоді Ігор Данильчук.

Відремонтувати потрібно два приміщення. Купол, де знаходитиметься телескоп, та кімнату під ним. Там діти зможуть залишити свої речі, записати дані досліджень.

Ще одна стаття витрат - придбання далекогляда. Минулого року ціна на такі прилади стартувала від 80 тисяч гривень. Нині ж, за словами директора центру науково-технічної творчості, вони подорожчали.

У 2017 році з міського бюджету виділили 40 тисяч гривень на виготовлення проектно-кошторисної документації. Згідно з проектом, відновлення обсерваторії може обійтись у 560 тисяч гривень. Однак ця сума росте разом з рівнем заробітних плат будівельників.

За словами Ігоря Данильчука, і управління освіти, і депутати працюють над тим питанням, щоб виділити кошти на відновлення обсерваторії, але на даний момент є набагато більш проблемніші питання. Це стара система водопостачання, каналізація тощо.

Нині у центрі науково-технічної творчості працює гурток з астрономії. У ньому займаються діти з восьмого по одинадцятий клас. Їхні заняття суто теоретичні. Директор центру сподівається, що з відкриттям обсерваторії охочих вивчати астрономію побільшає.
З його слів, якщо кошти виділять, приміщення реально відремонтувати за півроку.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-5

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А наху@ лучанам обсерваторія - це ж не церква в кожному дворі, чи не так?
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні