Луцька міська лікарня готується до реорганізації

0
14
Луцька міська лікарня готується до реорганізації
Луцька міська лікарня – перша медична установа міста, яка стане неприбутковим комунальним підприємством.

Про це повідомила головний лікар комунального закладу Лариса Духневич 22 серпня під час засідання постійної депутатської комісії з питань соціального захисту, охорони здоров’я, материнства та дитинства, освіти, науки, культури, мови, пише «Волинська правда».

На комісії Лариса Духневич звітувала про роботу установи, яку очолює. Її підтримати прийшли і працівники закладу.

«Ми маємо гордитися нашими людьми, бо 86 % лікарів мають вищу категорію. Зокрема, є у нас і двоє докторів наук», – розповіла Духневич.

У лікарні працює 1074 людини, з яких 176 лікарів, 466 середніх медичних працівників та 266 молодших медичних сестер. На базі установи активно ведеться й педагогічна та наукова діяльність. Для прикладу, працює філія кафедри хірургії факультету післядипломної освіти Львівського державного медичного університету, проводиться підготовка лікарів-інтернів.

«Цьогоріч до нас прийшло більше 30 інтернів-хірургів. Зокрема, й з чернівецького університету. Дуже приємно було, що інтерни обирають саме нашу лікарню»,- усміхнено заявила Лариса Духневич.
Цікаво, що не відстають і лікарі закладу, які підготували 115 наукових робіт протягом останніх декількох років.

За словами головного лікаря, в лікарні катастрофічно не вистачає ліжкомісць, тут функціонує 18 відділень на 700 ліжок.

«У нас режим роботи цілодобовий, 24 години на добу, сім днів на тиждень. Травмпункт чергує цілодобово. Дуже багато виїздів ургенції до пацієнтів додому, виїздів зі спеціалістами для проведення того чи іншого втручання.

Ми надаємо допомогу не тільки жителям нашої області, а й сусідніх областей, зокрема, прилеглі райони Рівненської області везуть хворих на швидких до нас. Приймальне відділення лікарні є єдиним в Луцьку, яке цілодобово надає ургентну медичну допомогу», – каже Лариса Духневич.

Пишаються лікарі і сучасним обладнанням для діагностики, а також – лабораторією. Особливість лікарні – наявність 4 обласних відділень-центрів. Зокрема, на базі комунального закладу функціонують Волинський обласний центр кардіоваскулярної патології, відділення ЕКМД, ГБО, гострих отруєнь та діалізу, опікове відділення та Обласний центр шлунково-кишкових кровотеч.

Протягом минулого року в закладі пролікувалося 42233 людини. Більшість – екстрені звернення.

Проблемою є низькі зарплати. За словами медиків, середня зарплата в закладі становить 5597 гривень, в той час як загальний показник по Луцьку – 5971 гривень. З огляду на важку фінансову ситуацію в порівнянні з минулим роком у лікарні зменшилися видатки на утримання закладу, продукти харчування та медикаментозне забезпечення.

Лариса Духневич розповіла, що витрати на один ліжко-день передбачені бюджетом на 2018 рік становлять всього 18,44 гривні, хоча загалом для цього потрібна сума у 157 гривень. Гроші вдається знайти за рахунок залучених коштів від благодійної допомоги та коштів пацієнтів. Торік заклад залучив 9 мільйонів 700 тисяч благодійних коштів. Із залучених коштів майже 70 % іде на забезпечення лікувально-діагностичного процесу, близько 20 % на видатки для утримання закладу і 10 % на метрологію, обслуговування обладнання, тощо.

Головний лікар зауважила, що одним з першочергових завдань для лікарні є реорганізація в комунальне неприбуткове підприємство.
«Не все в нас ідеально, але ми стараємось . Наша лікарня працює для людей і всі це знають. Я думаю, що прийнявши оце рішення про реорганізацію, ми маємо мати від вас підтримку на цей перехідний період. Ми порадилися медичною радою і вирішили, що ідемо на цей експеримент», – звернулася Духневич до депутатів.

У підсумку депутати взяли до відома інформацію про діяльність роботи КЗ «Луцька міська клінічна лікарня». Комісія доручила управлінню охорони здоров’я розробити порядок права на співфінансування громадян на надання медичної допомоги за актом виконаних робіт.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
14

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні