У Києві 50 ударами Дзвону пам'яті вшанували загиблих «кіборгів»

0
2
У Києві 50 ударами Дзвону пам'яті вшанували загиблих «кіборгів»
У Меморіальному комплексі в Міністерстві оборони України відбулося вшанування усіх загиблих у боях за Донецький аеропорт воїнів-«кіборгів» з часу початку АТО. В пам’ять про кожного з них було здійснено удар Пам’ятного дзвону. Участь у вшануванні сьогодні, 20 січня, взяв Президент Петро Порошенко разом з дружиною Мариною.

Інформує сайт Президента України.

У Меморіальному комплексі в Міністерстві оборони України зібралися рідні та близькі загиблих воїнів.

Під час пам’ятного заходу пролунали прізвища полеглих 20 січня 50 військовослужбовців та прізвища усіх загиблих у боях за Донецький аеропорт воїнів-«кіборгів» з часу початку АТО. В пам’ять про кожного з них було здійснено удар Пам’ятного дзвону. На площі також вишикувалися ліцеїсти Київського військового ліцею імені Івана Богуна, які тримали у руках портрети загиблих героїв.

Під сигнал сурми «Шана!» президентське подружжя та члени родин загиблих воїнів-«кіборгів» поклали квіти до Меморіалу. Пам'ять загиблих Петро та Марина Порошенки вшанували, ставши на коліно.

У Залі пам’яті воїни почесної варти перегорнули сторінку Книги пам’яті на дату 20 січня. Пролунав державний гімн.

Звертаючись до присутніх глава держави нагадав, що протистояння українських бійців з агресором у Донецькому аеропорту завершилося наприкінці січня.

«Не витримали стіни. А от українські воїни вистояли, не зламалися, не зігнулися і здобули безсмертну славу. І тому – перемогли», – наголосив Петро Порошенко.

«Біль і вдячність спонукають нас пам’ятати про всіх, хто віддав своє життя за свободу і незалежність України… За звільнення української землі. Про цих людей вже складено легенди, написано книги, знято фільми. Низький уклін вам, отці і матері, дружини і чоловіки, брати і сестри, доньки і сини «кіборгів» – хлопців з плоті і крові, які виявилися міцнішими за бетон і залізо», – сказав Петро Порошенко.

До присутніх у Залі пам’яті також звернулася сестра загиблого Героя України Івана Зубкова – Ірина. Вона зазначила, що сьогодні всі зібралися для того, щоб віддати честь і шану загиблим «кіборгам», які 242 дні тримали оборону Донецького аеропорту.

До присутніх звернулася і народна артистка України Ада Роговцева.

Вона зазначила, що як ніхто інший розуміє біль втрати, адже сама втратила сина. Вона висловила думку, що після втрати найрідніших «не стало мами, у якої був син, але лишилася та мама, бабуся, сестра, жінка, яка має жити і ставати мужнішою, сильнішою, гідно нести своє горе, щоб гідно виховати дітей своїх дітей, синів, онуків, щоб життя продовжувалося».

«І я бачу, як гідно і мужньо ви тримаєтеся після смерті своїх хлопчиків. Вічна їм пам’ять, слава. Вічна наша любов з ними, бо любов не зникає – вона тільки росте і росте з кожним днем, з кожною годиною. Ми вас любимо, рідні наші хлопчики, ми знаємо через що ви пройшли і ця біда ніколи не зарубцюється, бо ми з вами своїми серцями, душею і кров’ю», – сказала Ада Роговцева.

Присутні також переглянули фрагменти документальних зйомок з боїв у Донецькому аеропорту та записи звернень живих воїнів-«кіборгів», після чого лідер гурту «Шабля» Володимир Гейзер виконав «Гімн АТО».

Під час пам’ятних заходів та після завершення урочистої частини Петро Порошенко спілкувався з рідними загиблих героїв та тими, хто прийшов вшанувати пам’ять славетних воїнів.

Довідково. Зала пам’яті захисників України створена у Міністерстві оборони України на вшанування пам’яті військовослужбовців Збройних сил України, які загинули за свободу, незалежність і територіальну цілісність України, світовий мир та порядок. Її спеціально розташовано таким чином, щоб і військовослужбовці, працівники Міноборони та Генерального штабу, й пересічні громадяни могли зайти до Зали та віддати шану своїм захисникам.

Біля споруди Зали пам’яті облаштовано церемоніальний майданчик із Дзвоном пам’яті та стелою, у якій вмонтовано осколки снарядів. Щоденний поминальний ритуал здійснюється ударами дзвону залежно від кількості загиблих у цей день у російсько-українській війні.
Дзвін пам’яті лунає о 9-й годині ранку, починаючи з Дня захисників України – 14 жовтня 2018 року. На момент започаткування традиції в році було 32 дні, коли не було загиблих. У такі дні дзвін мовчить.

Фото з офіційного сайта Президента України



Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
2

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні