У Луцьку авто на смерть переїхало червонокнижну тварину. ФОТО

0
3
У Луцьку авто на смерть переїхало червонокнижну тварину. ФОТО
У Луцьку, перед мостом через Стир автіка наїхала на борсука.

Про це повідомляє ІА Волинські Новини.

Так, близько 4-ї години ранку на проїжджій частині лучанин Олександр знайшов мертву тварину. Видно було, що борсук загинув від сильного удару об транспортний засіб.

«Фото інциденту мені показав знайомий, проте телефонувати до поліції він не захотів. Тому на «102» зателефонував я. Проте там мені порадили звернутися до районної поліції – мовляв, територія не наша. У «районці» мені повідомили, що це – не їхня компетенція і сказали звернутися до міської поліції», – розповідає небайдужий лучанин.

Тим часом у поліції поки що жодних коментарів щодо ситуації не надали.

Ситуацію прокоментував начальник відділу екології Луцької міської ради Анатолій Гламазда:

«Борсук звичайний – це тварина, що охороняється Червоною книгою України. На жаль, якщо тварина загинула, їй уже нічим не допоможеш. Тепер потрібно, щоб комунальники забрали тушку й передали на утилізацію, аби уникнути можливого поширення інфекції у випадку, якщо тварина чимось хворіла. Є у нас КП «Ласка», яке опікується бездомними тваринами. І, якщо будь-яка тварина потрапляє під колеса авто, то підприємство забирає труп й передає на утилізацію», – зазначив головний еколог міста.

Щодо важелів закону, то він зауважив, що кримінальну відповідальність громадяни України несуть за умисне вбивство червонокнижної тварини:

«Тобто якби звіра вбили у процесі полювання – а на борсуків й справді полюють заради дорогоцінного жиру, – це потягнуло б за собою кримінальну відповідальність. Але коли борсук загинув під час дорожньо-транспортної пригоди, тобто вискочив на проїжджу частину і втрапив під колеса, тим паче у темну пору доби – це ж не навмисне вбивство. То у такому випадку людина покарання не отримує», – каже Анатолій Гламазда.

Натомість, головний еколог Луцька висловив щире здивування щодо того, яким же чином тваринка опинилася у місцевості поблизу Луцька:

«Борсуки можуть жити в горбистих місцях, хоча, чесно кажучи, я вперше чую, що поблизу Луцька вони водяться. Але, однозначно, середовище їхнього проживання – схили, особливо поруч із річками. Тому, теоретично, берег Стиру – це ідеальне місце для їхнього життя, проте фактично екологи не зустрічали борсуків на цій території», – резюмував посадовець.

До слова, борсук звичайний – це дика тварина, поширена на території України. Може мешкати і на околицях міст. Вид включений у Червону книгу України та ІІІ додаток Бернської конвенції. Вимагає охорони.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
3

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні