--> За «донарахування» в платіжках облгазам нарахували по 850 тисяч штрафу | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

За «донарахування» в платіжках облгазам нарахували по 850 тисяч штрафу

1
7
За «донарахування» в платіжках облгазам нарахували по 850 тисяч штрафу
Нарахування додаткових обсягів газу, що з'явилися в платіжках наприкінці минулого року, порушують ліцензію і є незаконними, - вирішили у Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

Таких висновків у НКРЕКП дійшли після перевірок перших трьох обласних газорозподільчих компаній - "Вінницягаз", "Волиньгаз" та "Київоблгаз".

"Ці обсяги були включені до обсягів виробничо-технологічних втрат та передбачені тарифом. Тобто за таких обставин побутовий споживач фактично мав двічі сплатити за один і той самий обсяг", - написала у "Фейсбуці" голова НКРЕКП Оксана Кривенко.

Вона також нагадала, що перевірки облгазів тривають.

Згідно із рішенням регулятора, облгази мають сплатити по 850 тис. грн штрафу. Це є максимально можливий штраф за подібне порушення ліцензії.

Крім того, НКРЕКП зобов'язав облгази до 5 квітня провести перерахунок нарахувань від жовтня минулого року, коли у платіжках вперше почали з'являтися "донарахування із застосуванням коефіцієнтів приведення об'ємів природного газу до стандартних умов".

В уряді тоді назвали ці додаткові нарахування "химерними", а прем'єр закликав "вжарить по перше число" компаніям, які виставляють такі рахунки споживачам.

Водночас у Регіональній газовій компанії (РГК), до складу якої входять 19 газорозподільчих компаній, вже заявили, що діяли законно і насправді стали "заручниками недореформованого ринку" газу, і оскаржуватимуть результати перевірок.

Зокрема, там твердять, що нараховуючи додаткові платежі, виконували новий закон "Про ринок газу", і що без цих нарахувань заниження вартості газу після ухвалення закону, у 2015-2018 роках лише для РГК збитки становитимуть 9,5 млрд грн. при річній виручці у 8,8 млрд грн.

У "Нафтогазі" з посиланням на ЗМІ, говорять про зв'язок РГК із бізнесменом Дмитром Фірташем - через низку офшорних компаній на Кіпрі.

В обговоренні посту голови НКРЕКП Оксани Кривенко на запитання "що буде, коли облгази відмовляться виконувати Ваші рекомендації і, наприклад, звернуться до суду?" відповів міністр соціальної політики Андрій Рева: "позбавлять ліцензії і нехай бикують наодинці зі своїм патроном".

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
7

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Штраф заплатять, а ціни в платіжках не змінять і ніхто більше на це не буде звертати уваги - от і всі "справи" :(
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні