На Волині вперше достигли фрукти у персиковому саду. ФОТО

0
-2
На Волині вперше достигли фрукти у персиковому саду. ФОТО
У селі Ковбань, що на Горохівщині провели День саду персиків.

Про це повідомили у Департаменті агропромислового розвитку Волинської ОДА.

Персиковий сад у площею 2 гектари заклали ще восени 2017 року троє фермерів-однодумців Володимир Мельник, Сергій Шевчук та Іван Грушковський. Цьогоріч молоді дерева дали свої перші плоди.

Голова Волинської обласної сільськогосподарської дорадчої служби Наталія Козак повідомила, що засновники саду були учасниками проекту «Час для бізнесу». Завдяки проекту вони познайомилися, переймали досвід у Польщі та змогли реалізувати спільні задуми.

Володимир Мельник розповів історію закладання саду.

Як стало відомо, фермери розпочинали господарювати із вирощування яблук, груш, слив, вишень, абрикосів. Закласти персиковий сад вирішили після відвідування розсадників сім’ї Маценко, що на Черкащині.

Підщепу персика фермери вирощували самі. Для цього замовляли насіння маньчжурського персика, який росте в Манчжурії. Обрали саме цей персик для підщепи, бо він витримує температурний режим від -45 до +50 °С. Закуплені кісточки розбивали щоб дістати насінники та піддали стратифікації. Їх пророщували в холодильнику при температурі 2-3 градуси. Цей процес тривав 75 днів. Завдяки копіткій праці вдалося досягти високої схожості насінини – 90-95%.

Незважаючи на усі труднощі, фермерам вдалося втілити сміливі задуми та досягти успіху. До слова, жоден із господарів не має аграрної освіти. За фахом Володимир Мельник – анастазіолог із 30-ти річним стажем у Горохівській районній лікарні, Сергій Шевчук – інженер-будівельник, а Іван Грушковський – водій.

На сьогодні персиковий сад налічує 15 ранніх, середніх та пізніх сортів, окрім цього, господарство займається вирощуванням саджанців яблук, груш, вишень, черешень та персиків на маньчжурській підщепі під замовлення.

Учасники Дня поля оглянули персиковий сад та розплідник. На завершення заходу, відбулася дегустація персиків.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-2

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні