Черниця з Луцька всиновила дев’ятьох дітей

1
3
Черниця з Луцька всиновила дев’ятьох дітей
На Тернопільщині уродженка Луцька монахиня сестра Йосафата всиновила дев’ятьох дітей. Вони мешкають у першому в Чорткові дитячому будинку сімейного типу, який відкрили на початку вересня.

Про це повідомляє місцеве видання «20 хвилин».

«То не я так вирішила, це так Господь подбав, – каже сестра Йосафата. – Я пішла за Його покликом. Бачите, слово «монах» – то від слова «один», але така була Божа воля, щоб я була не сама».

У 2012 році сестра Йосафата вирішила допомогти одній родині, що потрапила у кризову ситуацію.

«Мама трьох дітей серйозно захворіла, – продовжує сестра. – Дітей вилучили у сім’ї, а я готувала їх до Першого причастя. Вони дзвонили до мене, просили, щоб я допомогла, щоб забрала їх додому. Я пообіцяла їм, що зроблю це».

Спочатку прийомних дітей було троє, потім сестра забрала ще двох дітей, від яких мама відмовилась. Із п’ятьма дітьми сестра Йосафата кілька років жила у єпархіальному управлінні біля владики Димитра (Григорака), єпископа Бучацького. За словами сестри, приміщення було зовсім не пристосоване для дітей. Тому згодом за єпархіальні кошти для родини придбали просторий будинок.

«Найстаршій донечці – 19. Вона вже студентка, вчиться у Тернополі. Приїжджає на вихідні та допомагає нам по господарству, – розповідає сестра Йосафата. – Троє старших дітей вже не живуть з нами. Вони приїжджають на вихідні».

Сестра Йосафата родом з Луцька, на Тернопільщину вона приїхала на запрошення владики Дмитра разом із іншими сестрами.

«Я пішла в монастир, коли мені було 15, – каже сестра. – Я маю катехитичну освіту та освіту соціального працівника. До дітей завжди тяжіла душа. І так дав Бог, що все життя із ними».

Черниця зізнається, що із дітьми буває нелегко, але коли є взаєморозуміння у сім’ї, життя в молитві та бажання спілкуватись – то будь-які труднощі під силу.

«Найважче було із першими дітьми, – говорить монахиня. – Я вчилась бути мамою, вони вчились: була наука для всіх. А тепер вже вони допомагають виховувати молодших. Діти дружать між собою. В нас є чотири хлопчики і п’ять дівчаток. Ми справляємось».

Сестра Йосафата говорить, що сім’ю дуже підтримує церква. Від держави допомоги вистачає лише, якщо діти не хворіють.

«На одну дитину держава виділяє два прожиткових мінімуми на місяць, – говорить монахиня. – У дітей практично у кожного серйозні проблеми зі здоров’ям, тому буває важко. Але коли сім’я дружня – все під силу».

Офіційне відкриття будинку сімейного типу відбулось на початку вересня. Напередодні з міського бюджету Чорткова виділили для купівлі побутової техніки 35 тис. грн. За ці кошти для діток придбали ноутбук, морозильну камеру та посудомийну машину.


Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
3

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Ну і молодчинка. Дітям буде з нею точно краще, аніж у дитбудинку. Надіюсь, черниця візьме під свою опіку ще не одну дитинку.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні