--> Пристрасті по директору: колектив луцького училища просить призначити керівником свого кандидата | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Пристрасті по директору: колектив луцького училища просить призначити керівником свого кандидата

2
6
Пристрасті по директору: колектив луцького училища просить призначити керівником свого кандидата
У Луцькому вищому професійному училищі будівництва та архітектури стурбовані ситуацією довкола призначення директора.

Вони просять призначити керівником багаторічного заступника, т.в.о. директора училища Володимира Шмігеля. Колектив училища навіть звернувся до інтернет-видання «Волинь24» з проханням надати розголосу тому, що відбувається.


Кількома днями раніше звернення до конкурсної комісії опублікували на сайті ЛВПУ будівництва та архітектури.

Попри прохання трудового колективу із підписами 91 особи, на першому засіданні, яке відбулося 2 жовтня, більшість членів комісії виступили «за» внесення до списку кандидатів Анатолія Бурбана, кандидатура якого, згідно з думкою колективу училища, не відповідає кваліфікаційним вимогам.

«За» це рішення проголосували голова комісії, заступник начальника управління, начальник відділу дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти Тетяна Силка, секретар комісії, головний спеціаліст відділу кадрово-методичного забезпечення управління освіти Орися Мушит, члени комісії: методист міського методичного кабінету управління освіти Святослав Козачук, директор Навчально-методичного центру ПТО у Волинській області Зоя Парфенюк та начальник відділу кадрів ПрАТ «Луцьксантехмонтаж №536» Наталія Муха.

До слова, саме «Луцьксантехмонтаж-536», «Житлобуд-2» та «Західелектромережі» – найбільші роботодавці учнів ЛВПУ будівництва та архітектури. Для цих підприємств училище готує кадри.

Представники комісії від училища залишилися у меншості. «Проти» висловилися викладач спецдисциплін ЛВПУ будівництва та архітектури Валентина Ліщук та методист Мирослава Соловкіна. Голова профкому Володимир Корінчук від голосування утримався.

«У НАС ІНША ГАЛУЗЬ ЕКОНОМІКИ»

В училищі пояснюють: про те, хто є ще одним кандидатом на посаду керівника, вони дізналися буквально за три дні до першого засідання комісії. Саме кваліфікація претендента і викликала занепокоєння у педагогів. Адже кандидат Анатолій Бурбан має освіту і досвід роботи у галузі машинобудування (багато років був головним інженером ПрАТ «СКФ Україна»), а не будівництва.

У положенні про заміщення вакантної посади чітко зазначені посадові обов’язки і кваліфікаційні вимоги до кандидата, зокрема «стаж роботи на керівних посадах систем професійної, професійно-технічної освіти або у галузі економіки, для якої здійснюється підготовка професійних кадрів у цьому закладі освіти».


– Для підприємства «СКФ Україна» наше училище ніколи не готувало кадрів, – пояснює представниця колективу, методистка ЛВПУ будівництва та архітектури Мирослава Соловкіна. – Більше того, у нас інша галузь економіки. Це прописано у КВЕДах (класифікатор видів економічної діяльності класифікація – авт.). У нас це класифікатор F – «будівництво». У своїй професійній діяльності пан Бурбан керувався іншим КВЕДом.

До речі, резюме Анатолія Бурбана можна переглянути на одному із сайтів для пошуку роботи. Там воно з’явилося 11 вересня.



Колектив училища підтримує Всеукраїнська асоціація працівників професійно-технічної освіти та її голова В’ячеслав Супрун.

«Звернення трудового колективу Луцького вищого професійного училища будівництва та архітектури ВАПП підтримує і сприятиме вирішенню даного питання з урахуванням вимог діючого «Порядку проведення конкурсу на заміщення посади керівника державного закладу професійної (професійно-технічної) освіти» та думки і захисту інтересів колективу училища».

На 16 жовтня в училищі призначені збори трудового колективу. На зборах шляхом таємного або відкритого голосування визначають кандидата, який має більше симпатій працівників, і рекомендують його конкурсній комісії. Однак рішення трудового колективу має дорадчий характер. «І на цьому нам неодноразово наголошували», – каже Мирослава Соловкіна. Тому колектив училища вважає, що їхню думку буде взято до уваги, але не більше.

«МОЖЛИВО, КАНДИДАТ ЩОСЬ ЦІКАВЕ І НОВЕ ЗАПРОПОНУЄ»

Головний спеціаліст відділу кадрово-методичного забезпечення управління освіти, секретар комісії Орися Мушит коментує ситуацію так:

– Згідно з положенням, комісія прийняла документи у кандидатів на посаду директора училища і на першому етапі протягом п’яти робочих днів мала визначитися: підходить ця людина для участі в конкурсі чи ні. Ми розглядали освіту і стаж роботи обох претендентів. Щодо Анатолія Бурбана, можна трактувати, що сфера його діяльності інша. Але оскільки члени комісії із числа роботодавців підтримали думку, що кандидатуру можна розглядати, ми її затвердили до участі. На цьому етапі – знайомство і розгляд документів, ми не бачили причин відмовити людині брати участь у конкурсі. Комісія ухвалила рішення дати йому право спробувати себе в конкурсі, адже попереду ще два етапи. Можливо, кандидат щось цікаве і нове зможе запропонувати, чому б його не послухати?

В управлінні освіти кажуть: їм не зрозуміла позиція колективу, які здійняли скандал тоді, коли ще жодних рішень не ухвалено. Більше того, мовляв, члени комісії від колективу училища ще на першому засіданні комісії поводили себе некоректно, емоційно висловлюватися проти людини, хоча вперше бачили пана Бурбана.

– Ми дали змогу людині показати себе, а всі рішення ще були попереду. Жодного конфлікту інтересів і лобіювання нема. Взагалі, оце нагнітання ситуації передчасне, можна було б зрозуміти, якби протести піднімали хоча б після того, як познайомилися з людиною і послухали його програму, – вважає Олеся Мушит.

Тим часом в училищі не вщухають розмови про те, що Анатолій Бурбан зовсім не випадково став претендувати на посаду керівника закладу. Подейкують, що їм хочуть нав’язати людину, з якою вже є певні домовленості. У колективі училища точаться чутки: ще раніше велася мова про об’єднання закладів освіти. Йшлося про те, щоб зробити ЛВПУ структурним підрозділом Луцького національного технічного університету. Педагоги кажуть, що такі розмови між нині покійним директором і ректором ЛНТУ Петром Савчуком були. А Анатолій Бурбан якраз кілька разів був головою державної екзаменаційної комісії ЛНТУ.

Педагоги збурені, бачать лобіювання інтересів одного з кандидатів, нехтування думкою колективу і дуже сумніваються в тому, що конкурсна комісія до їхніх аргументів дослухається. У колективі заявляють: якщо комісія визначить переможцем Анатолія Бурбана, вони будуть оскаржувати це рішення.

«БАГАТО ХТО ПЕРЕБУВАЄ В ЗОНІ КОМФОРТУ»

Сам Анатолій Бурбан каже: подав документи на цю посаду, бо достатньо компетентний для неї.

«Там треба директора, а принципи керівництва не даються за певною спеціальністю, а за загальними вимогами до процесу управління, до тих методик і інструментів, які застосовуються, – пояснює він. – Ефективність залежить не стільки від галузі, скільки від вміння використовувати управлінські методи. А вони є загальноприйнятими, незалежно від галузі».

Пан Анатолій вважає: якщо залучається досвід з іншої сфери, він може тільки доповнювати і примножувати галузь, а не обмежувати її. «Я ж не подавав документи на викладача чи вузького спеціаліста якогось напряму», – пояснює кандидат.

Щодо лобіювання, то жартома говорить, що кумів-сватів у комісії не має. Більше того, до засідання ні з ким із членів навіть не був знайомий.

– У колективі активно підтримують свого кандидата, і це для мене взагалі не дивно. У будь-якому колективі, якби з’явилася інформація, що приходить нова людина, невідома, це багатьох би насторожило. Багато хто перебуває в зоні комфорту, а коли приходить хтось новий, можуть бути якісь зміни, комусь, можливо, не хочеться будь-що міняти, а хочеться жити, як є, – вважає пан Бурбан. – Якщо колектив так хоче свого кандидата, то мабуть, комісія це врахує.

Хоча своїми зверненнями педагоги, можливо, теж лобіюють чиїсь інтереси, розмірковує Анатолій Бурбан. І численні звернення, задіювання ЗМІ можна розцінювати як психологічний тиск на комісію.

«Те, що колектив вже збирається оскаржувати рішення, ще не бачивши мене і мою програму, якось нелогічно. Та й взагалі, мені спілкування через пресу дивне, я б краще зрозумів, якби колектив вирішив поспілкуватися зі мною напряму», – вважає він.

Щодо чуток, які так збурили педагогів, пан Анатолій лаконічний: «Не думаю, що є сенс коментувати чутки. Мені ніхто такого не озвучував. Я цю тему ніколи ні з ким не обговорював».

* * *
Уже 17 жовтня за результатами співбесіди, розгляду документів і пропозицій трудового колективу конкурсна комісія ухвалить рішення щодо переможця або визнає конкурс таким, що не відбувся.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
6

Коментарі:


  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Стаття опублікована за дві години до зборів трудового колективу і може розцінюватися і як тиск на трудовий колектив і як тиск на комісію.
Відповісти
Все буде як в центральному басейні:)
призначать того кого треба:)
А потім я Вас всіх розумних та квалфіфікованих позвільняю!
бо ми так вирішили:)
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні