Зворушливі спогади про легендарного волинського тренера

0
2
Зворушливі спогади про легендарного волинського тренера
Директор Волинського обласного центру фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» Володимир Новосад оприлюднив архівні світлини, на яких зафіксований заслужений тренер України Олександр Баламут і його вихованці.

Фотографії учень Олександра Баламута опублікував у день народження тренера на своїй сторінці у фейсбуці.

Про легендарного гандбольного тренера заслужений працівник фізичної культури і спорту України, суддя національної категорії з гандболу Володимир Новосад пише:

«Олександр Миколайович Баламут народився 23 листопада 1933 року.
Навчався у Львівському інституті фізкультури, де, власне, і познайомився з гандболом та розпочав спортивну кар’єру. Команда, за яку виступав Олександр Миколайович, була настільки згуртованою та майстерною, що конкурувала лише із Київськими «колегами по цеху». А одним із її заводіїв став моторний крайній нападник з Волині.

Після закінчення Львівського інституту фізкультури, у 1956 році, попросився на роботу до рідного містечка Горохів «…на селі теж можна готувати гандболістів і мати сильну команду…». І доводив це протягом багатьох років.

Працюючи вчителем фізкультури у невеликому Горохові,О.М.Баламут тренує дорослі команди чоловіків, жінок, юнаків та дівчат. А його вихованці неодноразово завойовують призові місця на всеукраїнських першостях, як серед дорослих, так і дитячо-юнацьких команд.

Та найбільша слава прийшла у 1970 році. Тоді в Луцьку горохівський «Колос» впевнено виграв Всесоюзну першість серед кращих сільських колективів. 37-річному Баламуту було присвоєно почесне звання «Заслужений тренер України», а згодом створена Горохівська дитячо-юнацька спортивна школа з відділеннями чоловічого та жіночого гандболу. Саме там, працюючи головним тренером, Олександр Миколайович навчає, передає досвід та вміння, всяко допомагає своїм вихованцям.

Після перенесеного інсульту, на жаль, 10 листопада 2009 року тренер відійшов у вічність.

Він завжди був енергійним, справедливим. Став прикладом для молодих тренерів, вчив працювати на повну і через «не можу». Бути взірцем як на спортивному майданчику, так і в роботі. Порядність, любов до гандболу та сім’я була у нього на першому місці.

У день пам’яті свого наставника, тренера, колеги хочу щиро подякувати йому за прищеплену відданість спорту, знання і навички, які так пригодилися у майбутньому. Адже, виступаючи разом з ним в одній команді за збірну області, України, працюючи тренером, директором Горохівської ДЮСШ, багато чому навчився».

До речі, Олександр Баламут у 2004 році першим серед волинян удостоєний звання «Почесний громадянин Волині».


Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
2

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні