Померла дружина Почесного громадянина Волині Маріанне Кроґ

0
1
Померла дружина Почесного громадянина Волині Маріанне Кроґ
Відійшла у Вічність співзасновниця німецької Спілки «Мости дружби в Україну» Маріанне Кроґ із м. Бад-Зальцуфлен, округ Детмольд із Федеральної землі Північний Рейн-Вестфалія.

Дружина багаторічного керівника Спілки, Почесного громадянина Волині, голови Спілки ветеранів вермахту округу Детмольд Карла-Ґермана Кроґа померла через півтора роки після його смерті, - пише сайт Волинської газети.

Про сумні новину сповістила Луцька міськрада, адже ще з часів перебування на посаді Луцького міського голови Миколи Романюка між м. Луцьком та округом Детмольд встановилися тісні партнерські стосунки.

«Подружжя Кроґів, громадяни ФРН, завжди в серці мали частинку України. Пані Маріанне була повсякчас підтримкою для Карла-Ґермана у всіх його проєктах, зокрема, надихала на ініціативи у галузях освіти і науки, культури і мистецтва, охорони здоров’я, молоді та спорту на користь Україні, Волинській області та Луцьку», – зазначається в повідомленні Луцької міськради.

Слід зазначити, що наприкінці 1945 р. юного Карла-Ґермана Кроґа було мобілізовано в армію. Він відмовився служити в військах СС, тому його як командира взводу протитанкових гармат Вермахту відправили на найгарячішу ділянку фронту, де він і потрапив у радянський полон.

Згодом пан Кроґ повернувся в Німеччину та одружився з Маріанне, яка володіла великою фермою та значною земельною ділянкою біля м. Бад-Зальцуфлен. Саме там з ініціативи Карла-Ґермана Кроґа було відкрито приватну оленячу ферму, де вирощували звірів, щоб потім випустити в ліс.

У 1996 р. саме Карла-Ґермана Кроґа як керівник ветеранської організації Вермахту округу Детмольд разом із тодішніми головою Братства вояків ОУН-УПА Волинського краю імені Клима Савура Мелетієм Семенюком та керівником облорганзаіції ветеранів війни та праці Віктором Кирилкіним відкрили в м. Ковелі досі єдиний в Європі пам’ятник примиренню між народами, котрі брали участь у Другій світовій війні.

Згодом Карл-Ґерман Кроґ із однодумцями зосередився на мирних проектах, створивши Спілку «Мости в Україну». Організація допомогла багатьом волинянам пройти навчання та стажування в ФРН, а після початку російсько-української війни на Донбасу саме Карл-Ґерман Кроґ подарував Луцькому військовому шпиталеві сучасний реанімобіль, і навіть особисто прибув,щоб пересвідчитися в його цільовому використанні.

Крім усього іншого, завдяки сприянню Карла-Ґермана Кроґа ще за життя Микола Романюк зумів знайти в Німеччині сліди своїх родичів…

У розмові з головним редактором «Волинської газети» Карл-Ґерман Кроґ розповідав, що мріє своє 100-річчя зустріти саме на Волині разом зі своєю коханою дружиною Маріанне.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
1

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні