В Іраку прощаються із вбитим генералом Сулеймані під крики «Смерть Америці!»

0
-1
В Іраку прощаються із вбитим генералом Сулеймані під крики «Смерть Америці!»
Величезний натовп у столиці Іраку Багдаді зібрався, щоб оплакати смерть іранського військового командира Касема Солеймані.

Він загинув під час повітряного удару США в четвер. Про це пише ВВС Україна.

Головного військового стратега і архітектора зовнішньої політики Ірану Сулеймані вбили за наказом американського президента Дональда Трампа, який назвав генерала "терористом номер один у світі".

Іран пообіцяв "помститися" за його смерть.

Траурна церемонія у Багдаді ознаменувала початок жалоби за Солеймані. Прощання з ним буде масштабним і триватиме до вівторка.

Тіло генерала мають повернути до Ірану для поховання у його рідному місті.

Крім Сулеймані сьогодні в Багдаді ховають інших убитих разом з ним, зокрема лідера іракського шиїтського угруповання "Катаїб Хезболла" Абу Махді Мухандіса.

Дипломати, політики і експерти говорять про серйозне загострення напруженості на Близькому Сході та розмірковують, чи переросте американо-іранський конфлікт у повномасштабну війну.

Процесія пройшла вулицями Багдада, учасники несли портрети Сулеймані та верховного лідера Ірану аятоли Алі Хаменеї, скандуючи: "смерть Америці".

В Ірані генерала вважали національним героєм. Прощання з ним буде масштабним і триватиме до вівторка.

Процесія почалася в суботу в багдадській Зеленій зоні - районі іракської столиці, де зосереджені урядові установи. Звідти вона переміститься до священних для шиїтів іракських міст Кербела і Ен-Наджаф, де поховають лідера "Катаїб Хезболли" Мухандіса.

Тіло Сулеймані у суботу ввечері переправлять до Ірану, в неділю відвезуть до Мешхеду, потім - в Тегеран, а звідти - у його рідне місто Керман, де і поховають у вівторок.

Генерал Касем Сулеймані був, ймовірно, наймогутнішою фігурою в Ірані після верховного лідера аятоли Хаменеї.

Він керував іранськими військовими за кордоном, відомими як "Сили Кудс", був натхненником впливу країни на Близькому Сході та справжнім міністром закордонних справ, коли справа стосувалася питань війни та миру.

Його часто називали архітектором війни сирійського президента Башара Асада проти повстанців у Сирії, піднесення проіранських воєнізованих угруповань в Іраку, боротьби проти угруповання "Ісламська держава".

Харизматичний і часто невловимий воєначальник викликав повагу в одних, ненависть в інших, був джерелом міфів та мемів у соціальних мережах.

Він вийшов з тіні в останні роки, керуючи таємними операціями на Близькому Сході, якими здобув славу та популярність в Ірані, став героєм документальних фільмів, новин і навіть естрадних пісень.

Ще у 2013 році колишній офіцер ЦРУ Джон Магуайер заявив The New Yorker, що Сулеймані був "єдиним найпотужнішим розвідником на Близькому Сході".
Теги: похорон
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-1

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні