В Україні з 19 квітня всі держзакупівлі від 50 тисяч повинні проходити в Prozorrо

0
1
В Україні з 19 квітня всі держзакупівлі від 50 тисяч повинні проходити в Prozorrо
З 19 квітня набирає чинності нова редакція закону «Про державні закупівлі», яка передбачає зниження нижнього порогу для обов'язкового проведення закупівель через Prozorro з 200 тисяч до 50 тисяч гривень.

Про це повідомила прес-служба Prozorro, передає УНІАН.

Згідно з попередньою редакцією закону, на допорогові суми замовники могли підписувати контракт з постачальником безпосередньо.

У Prozorro підкреслюють, що зміни законодавства відкриють більш як 250 тис. закупівель для учасників, а також виведуть бізнес на додатковий ринок на 30 млрд грн. Крім цього, нова редакція закону передбачає посилення відповідальності за грубі порушення тендерного законодавства.

Зокрема, якщо замовник необгрунтовано відхилив тендерну пропозицію і це підтвердить Держаудитслужба, його чекає штраф від 25 до 51 тис. грн. Якщо ж державна структура уклала договір без використання передбачених законом тендерних процедур, то штрафуватимуть її директора - на суму від 34 до 85 тис. гривень.

За несуттєві процедурні порушення розмір покарання для замовників зменшується - до 1,7 тис. грн з 11,7 тис.

Також учасник, який переміг у тендері, тепер зможе виправити несуттєві помилки в тендерній пропозиції протягом 24 годин з моменту оголошення його переможцем.

Крім цих новацій, нова редакція закону передбачає удосконалення механізму оскарження тендерних процедур в Антимонопольному комітеті України (плата за скаргу повертатиметься бізнесу в повному обсязі, якщо її задовольнить АМКУ); поліпшення захисту замовників від демпінгу (Prozorro підсвічуватиме пропозиції учасників, які будуть на 30-40% нижчі за найближчі пропозиції конкурентів, після чого замовник може вимагати від таких учасників обґрунтування ціни); роботу швидкої альтернативи для невеликих допорогових закупівель - Prozorro Market (для купівлі пального, канцелярії, техніки, медвиробів, продуктів та іншого); поступову зміну колективного ухвалення рішень персональним.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
1

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні