--> Химерний та підступний: волинський лікар розповів про коронавірус з власного досвіду | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Химерний та підступний: волинський лікар розповів про коронавірус з власного досвіду

2
-15
Химерний та підступний: волинський лікар розповів про коронавірус з власного досвіду
Волинський лікар, пульмонолог Олег Яковенко розповів про химерний РНК-вірус SarsCov2 та COVID-19 з власного досвіду.

Лікар розповів про боротьбу з інфекцією у волинській лікарні, про перебіг та особливості хвороби.

Нагадаємо, Олег Яковенко нині очолює одне з інфекційних відділень на базі Волинської обласної клінічної лікарні у Боголюбах. У березні він сам здавав аналізи на коронавірус.

Друкуємо допис з його фейсбук сторінки не змінюючи:

1. Інфекція SarsCov2 – це дуже високонтагіозна вірусна інфекція – від одного хворого виникає цілий спалах з інфікованими та хворими людьми, який дуже подібний до спалахів при кору та вітряній віспі внаслідок недотримання та грубого порушення карантинних заходів.

2. Інфекція SarsCov2 дуже підступна – початок клінічних проявів непередбачуваний в часі який може тривати від декількох днів до двох тижнів, та коли ти вже думаєш, що «пронесло», раптом починається клініка. В подальшому, коли пацієнт клінічно одужав, тривалий час може залишатись позитивний ПЛР-тест на SarsCov2, який збиває лікаря з пантелику щодо прийняття правильного рішення (чи виписувати й думати, що це «мертва» РНК, чи пацієнт все таки заразний).

3. Інфекція SarsCov2 дуже мінлива та часто виступає як тригер – має ряд позареспіраторних, позалегеневих клінічних проявів на фоні загального нездужання (подібно як РНК-вірус гепатиту С зі своїми позапечінковими проявами) у вигляді гастроінтестинальних проявів (малиновий язик, проноси та рідкий стілець, блювота та больовий с-м) які треба постійно диференціювати з антибіотик-асоційованими розладами тощо, неврологічних проявів (втрата нюху та смаку), торакалгія (загрудинний біль в грудній клітці), загострення основних хронічних соматичних захворювань тощо! Про це важливо пам'ятати.

4. Інфекція SarsCov2 дуже непередбачувана – респіраторні прояви можуть закінчитись банальною гострою респіраторною інфекцією верхніх дихальних шляхів, але все це може закінчитися й пневмонією, яка також має різний клінічний перебіг від двобічної полісегментарної пневмонії без ознак важкої дихальної недостатності та без потреби в кисні, до швидкого погіршення з подальшим проведенням кисневої терапії та респіраторною підтримкою в ПІТ, іншими словами – як кому повезе, і це не залежно від віку та супутніх проблем.

5. Інфекція SarsCov2 – це нова парадигма щодо встановлення діагнозу та тактики ведення пацієнтів з пневмоніями, зовсім інші правила сортування хворого які схожі до сортування на полі бою, особливо на етапі підозри діагнозу COVID-19 при відсутності лабораторного підтвердження у пацієнта з будь якою важкою пневмонією коли вирішальним є час.

6. Інфекція SarsCov2 – це зовсім інші правила інфекційного контролю в медичному закладі з метою безпеки медичного персоналу та інших не коронавірусних пацієнтів, та параноїдальним ставленням до всіх респіраторних хворих як до потенційно небезпечних по COVID-19.

7. Інфекція SarsCov2 – це вірусна інфекція яку на сьогоднішній день немає чим лікувати з позиції доказової медицини, але лікуємо, лікуємо доступним арсеналом наявних ліків згідно затверджених протоколів МОЗ на основі міжнародного досвіду, про те останнє слово, все таки, залишається за компенсаторними можливостями організму та «добрим зарядом власних батарейок» для боротьби з даною химерною інфекцією. Головне в цій справі – не перестаратись.

"За останній місяць зрозумів одне, що цей химерний коронавірус став для всіх нас червоним індикатором химерно-нехимерних стосунків між людьми, особливо з тим з ким живеш та працюєш, показав з ким йти далі по життю а з ким краще триматись на відстані", – пише Олег Яковенко.

"Рівно місяць назад я очолив одне з інфекційних відділень по лікуванню хворих з COVID-19 на базі Волинської обласної клінічної лікарні для лікування важких пневмоній. Ніколи не міг подумати, що в мене буде така велика міждисциплінарна, ідейна та порядна команда з різних спеціалістів які тимчасово стали пульмонологами – «ковідологами» на яких можна покластись в будь яку пору доби. Це мої пульмонологи Галькевич Тетяна та Кобилан Ірина, алергологи Критюк Оксана та Герус Ірина, гастроентеролог Мандзій Ірина, ендокринолог Шевчук Світлана, ревматолог Маслай Олександр, кардіохірург Завербний Зорян, проктолог Недільський Володимир та невролог Лопачак Олег, а також ціла команда надійного середнього та молодшого медичного персоналу. Так і повинно бути, адже COVID-19, як показав досвід, є міждисциплінарною проблемою.

Респект всім медикам, які не відмовились незважаючи на страх, не пішли на лікарняний та не втекли від своїх прямих обов’язків надавати медичну допомогу незалежно від своєї спеціальності та не чекаючи на 300% обіцяних.

Тішуся й тим, що жоден член моєї великої команди станом на сьогодні не інфікований та не захворів, і за це окрема вдячність керівництву нашого закладу на чолі з Олександром Дударем які створили належні та безпечні умови праці для всіх нас! Окремий респект задіяним в боротьбі з COVID-19 моїм колегам – анестезіологам, лікарям нашого приймального відділення, лікарям – інфекціоністам області, медикам ЕМД та всім тим, хто причетний до цієї важливої справи", поділився лікар.

"Останнім часом читаєш, що пишуть різного ґатунку так звані «спеціалісти» про коронавірусну інфекцію, що це «всесвітній зговір», що це «медійний фейк», що це штучний вірус, що нас «отруїли», «заразили» тощо… Але це не так сумно. Більше сумно від того, що в цей період чергових глобальних потрясінь хтось знову розхитує човен життєвої нестабільності, хтось знову заробляє на біді, хтось знову займається піаром, а хтось, ще більше ненавидить медиків! В такі моменти життя ти починаєш розуміти, що більше треба боятись не химерного коронавірусу а химерних людей... Але все буде добре, працюємо далі", – додав він.


Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-15

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Нехай Господь Вас усіх оберігає. Вірте, що за вашу щиру самовіддану допомогу людям Ви будете благословенні Господом Богом. Спасибі Вам велике. Тримайтесь !
Відповісти
Дякую,піду принесу цей респект своїй родині додому. На вихідні за цей респект купимо сезонний одяг для наших двох дітей. Решту відкладу!
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні