Від найбільшого льодовика Гренландії відколовся гігантський шматок

0
-1
Від найбільшого льодовика Гренландії відколовся гігантський шматок
Глобальне потепління спричиняє танення льодовиків у всьому світі. Від найбільшого шельфового льодовика Арктики, який розташований на північному сході Гренландії, відокремився величезний масив льоду.

Пише Ракурс.

Зазначається, що після від'єднання великий шматок розвалився на дрібні крижини. Дослідники з Університету Фрідріха-Олександра в Німеччині повідомили, що льодовик 79N має вражаючі розміри — приблизно 80 км у довжину і 20 км у ширину.

Спереду один із найбільших арктичних льодовиків розділяється надвоє, а одне відгалуження повертає на північ. Саме воно постраждало від «розколу».

Вчені наголошують, що найбільшою проблемою для льодовиків є наявність талої води поблизу, яка розширює тріщини та послаблює крижану брилу. Океанографи виміряли температуру моря біля підніжжя льодовиків і з’ясували, що вона досить висока й може викликати танення.



Гігантський льодовик 79N прикріплений до внутрішнього крижаного покриву, однак згодом ця область стане однією з «гарячих точок» втрати льоду в Арктиці. Наразі стабільності льодовику додає те, що він закріплений кількома невеликими островами.

Вчені прогнозують, що льодовик розпадеться в найближчі 10−20 років. Втрата льоду підкреслює стрімкі зміни клімату у всьому світі. Так, починаючи з 1980 року в регіоні потепліло на 3 °C. У 2019 і 2020 роках у Гренландії зафіксували температурні рекорди.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-1

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні