У США помер знаменитий український лікар і меценат

0
-1
У США помер знаменитий український лікар і меценат
У штаті Чикаго, США, помер легендарний український лікар-радіолог і меценат Юрій Сас-Подлуський.

Серце чоловіка зупинилося на 98-му році життя. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив український журналіст і дослідник історії Вахтанг Кіпіані, передає Обозреватель.

За його словами, свого часу Сас-Подлуський викупив на європейських аукціонах десятки безцінних речей, серед яких реліквії митрополита Андрея Шептицького. Їх він передав на зберігання до Ukrainian National Museum.

“Бачився з ним двічі. І щоразу він передавав музею якісь фантастичні речі, які коштували тисячі й тисячі доларів, і дуже з того тішився. Я його запитав – чи не шкода йому витрачати свої кровні, може, краще лишити щось родині? Він сказав, що вирішив не лишати ніяку спадщину синові-американцеві. Питаю – чому? Відповідь – він не любить Україну. І всі свої статки перевів у цінні дари для наступних поколінь”, – написав Кіпіані.

Співчуття з приводу смерті лікаря-мецената висловила і кураторка Українського музею в Чикаго Марія Клімчак. На своїй сторінці у Facebook вона зазначила, що втратила друга, з яким вони дружили 20 років.

“У калейдоскопі чикагських подій його життя – лікарська практика – надавав допомогу усім, лікував і викладав, тримаючи руку на пульсі історії: колекціонував, вивчав, записував, щоб усе передати музеєві як частину збереженої ним історії та культури України. Про таких, як він, кажуть – даровані Богом, бо народжуються один раз на століття! Спочивайте з миром, дорогий пане Юрію! Ми завжди будемо Вас пам’ятати. Вічная пам’ять!” – підкреслила Клімчак.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-1

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні