Збиття літака МАУ: під час третього раунду перемовин з Іраном обговорять компенсації родичам загиблих

0
-3
Збиття літака МАУ: під час третього раунду перемовин з Іраном обговорять компенсації родичам загиблих
Предметна розмова про те, коли і як Іран виплачуватиме компенсації родичам загиблих унаслідок збиття літака Boeing 737-800 авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України", відбуватиметься під час третього раунду переговорів між країнами, повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Пише Інтерфакс.

"Ми сподіваємося, що під час третього раунду перемовин уже відбуватиметься предметна розмова про те, коли, як компенсації будуть виплачені. Проте, чесно кажучи, я би не зводив цю історію саме до грошей, тому що питання - ширше, це питання справедливості, покарання тих, хто вчинив цей злочин. Дуже закликаю всіх не зводити цю історію суто до розміру компенсації", - сказав Кулеба в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Він наголосив, що з обережним оптимізмом дивиться на динаміку переговорів з Іраном.

"На другому раунді домовилися про декілька важливих речей. По-перше, справді, сам перебіг дискусії показує, що Іран визнає відповідальність не на словах, а на ділі, і готовий іти шляхом врегулювання. По-друге, було домовлено, що за кожного загиблого, незалежно від громадянства, буде компенсована однакова сума. Це дуже важливо з точки зору стратегії врегулювання і встановлення справедливості. По-третє, одразу після другого раунду переговорів домовилися про третій, на якому вже будуть предметно працювати над питанням компенсацій", - пояснив він.

Глава МЗС України додав, що наразі дуже важливо, щоб правоохоронні органи Ірану максимально відкрито співпрацювали з правоохоронними органами України, насамперед з Офісом генерального прокурора, і надавали всю необхідну інформацію.

"Крім того, важливо, щоб група постраждалих країн, від імені яких Україна веде перемовини, вийшла з єдиною консолідованою позицією на третій раунд перемовин. Триває нормальна дипломатична робота, але головне, що цей процес є, і на цьому етапі ми не бачимо спроб Ірану зірвати його. Я сподіваюся, що так буде й надалі, і ми врегулюємо цю проблему", - зазначив міністр.

Пасажирський літак Boeing 737-800 авіакомпанії "МАУ", який мав виконати рейс PS752 за маршрутом Тегеран-Київ, розбився в районі міжнародного аеропорту імені імама Хомейні в Тегерані відразу після зльоту вранці 8 січня. На борту перебували 167 пасажирів і дев'ять членів екіпажу. Всі вони загинули. Серед загиблих - 11 громадян України (зокрема дев’ять членів екіпажу), 82 громадянина Ірану, 63 - Канади, 10 - Швеції, 4 - Афганістану, по 3 - ФРН та Великої Британії. Іранська влада 11 січня визнала, що іранські військові помилково збили Boeing.

Пізніше командувач аерокосмічних сил Корпусу вартових Ісламської революції (КВІР) Амір Алі Хаджізаде заявив, що бере на себе всю відповідальність за аварію українського літака.

Наприкінці липня в Києві відбулися переговори з іранською стороною щодо виплати компенсацій за збитий літак "МАУ". 20 жовтня Україна та Іран завершили другий раунд переговорів щодо збитого літака "МАУ" поблизу Тегерану.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-3

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні