Доведено: імунітет у тих, хто перехворів на коронавірус, захищає не менше пів року

0
-1
Доведено: імунітет у тих, хто перехворів на коронавірус, захищає не менше пів року
Є побоювання, що імунітет після хвороби може бути нестійким, що може спонукати рецидив інфекції. Але з плином місяців оптимізму все більше. Про це інформує Ліга.новости.

Надійна клітинна імунна пам'ять про перенесену хворобу COVID-19 зберігається не менше півроку. До такого висновку прийшла група британських біологів, яка відстежувала концентрації специфічних до SARS-CoV-2 лімфоцитів у сироватці крові тих, хто перехворів. Препринт статті розміщений на сервері bioRxiv.

Вірус-специфічні клітинні відповіді розвиваються практично у всіх пацієнтів із підтвердженою інфекцією SARS-CoV-2, але як довго вони протримаються, поки невідомо. Судячи з того, що випадків реінфекції мало, імунітет діє не менше півроку.

Зразки крові були взяті у 100 донорів, які видужали, через півроку після первинного зараження в березні-квітні: 77 жінок і 23 чоловіків із середнім віком 41,5 року (22-65 років). 44 людини хворіли безсимптомно. Все обійшлися без госпіталізації.

Читайте також: Як довго зберігаються антитіла до коронавірусу. Дослідження із США обнадіює

"Величина клітинного імунітету була значно більшою у донорів, що хворіли із симптомами. Виявлення нижчих рівнів Т-клітинного імунітету у безсимптомних через шість місяців після зараження може потенційно посилити побоювання, що ця група може бути більш сприйнятливою до повторного зараження", – пишуть автори.

ДОВІДКА. Антитіла захищають від впровадження, розмноження і поширення в організмі чужорідних біомолекул – вірусів, бактерій та ін. Роль іншого типу імунної відповіді – клітинного – при COVID-19 вивчена менше, але, на думку частини вчених, вона дуже суттєва, якщо не основна, особливо при захисті від повторної інфекції.
При цьому вчені відзначають: також цілком можливо, що якість Т-клітинної імунної відповіді під час початкової інфекції, навіть безсимптомної, була достатньою для забезпечення довгострокового клінічного захисту: це з'ясується згодом.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-1

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні