Незалежна комісія рекомендує NASA відкласти місії по поверненню проб з Марса

0
0
Незалежна комісія рекомендує NASA відкласти місії по поверненню проб з Марса
Незалежна група експертів, створена NASA для вивчення його планів з повернення зразків з Марса, схвалила кампанію в цілому, але рекомендувала агентству відкласти дві майбутні місії, щоб скласти більш реалістичний графік розробки.

Пише root-nation.

У серпні NASA заснувало Незалежну контрольну раду (IRB) для проведення зовнішньої оцінки своєї кампанії по поверненню зразків з Марса (MSR), яка почалася з запуску місії Mars 2020 у липні. Марсохід Perseverance цієї місії буде зберігати зразки марсіанської породи і грунту, які будуть повернуті на Землю не раніше 2031 року під час двох наступних місій, які NASA планує у співпраці з Європейським космічним агентством (ECA).

Правління в звіті, опублікованому 10 листопада, підтримало ці зусилля. «Ми одностайно вважаємо, що програма повернення зразків з Марса повинна продовжуватися», – сказав Девід Томпсон, колишній виконавчий директор Orbital ATK і голова правління, в телефонній розмові з журналістами. «Ми думаємо, що її наукова цінність буде надзвичайно висока».

Однак він додав: «Програма Mars Sample Return – надзвичайно амбіційна і технічно складна програма». Рада надала 88 висновків і рекомендацій для вирішення наукових, технічних і програмних проблем, виявлених за допомогою цього підходу.

Серед них – продовження графіка і збільшення вартості програми. Поточний план MSR передбачає запуск у 2026 році апарату для повернення зразків, очолюваного NASA, і орбітального апарату повернення з Землі, очолюваного ECA. Посадковий модуль буде збирати зразки, зібрані за допомогою Perseverance, і запускати їх на орбіту Марса, в той час, як орбітальний апарат буде захоплювати цей контейнер для зразків і повертати його на Землю.

«Оскільки поточний графік розробки, необхідний для запуску запусків 2026 року був оцінений IRB як несумісний з недавнім досвідом NASA, – сказав Томпсон, – ми вважаємо, що NASA має перепланувати програму для запусків у 2027 і 2028 роках». Ці побоювання також спонукали раду директорів рекомендувати переглянути кошторис витрат на MSR до 3,8-4,4 мільярда доларів.

Правління не рекомендувало NASA сповільнювати роботу по поверненню проб з Марса, поки воно оцінює свій графік. Однак запуск цих двох місій у 2028 році несе ризики в разі їх подальшої затримки. Можливості запуску менш сприятливі у 2030 році, наступному вікні, включаючи ризик роботи на поверхні Марса під час сезону пилових бур.

Теги: NASA, марс
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні