Українцям без лічильників вже через місяць можуть відключити газ

0
-5
Українцям без лічильників вже через місяць можуть відключити газ
Всім, у кого немає газових лічильників, з 1 січня в Україні мають відключати блакитне паливо. Залишитися без газу найближчим часом можуть близько трьох мільйонів сімей.

Така норма прописана в законі "Про комерційний облік газу". Про це розповіла голова енергетичних і житлових програм "Опори" Тетяна Бойко в коментарі Обозревателю.

В Україні без газу можуть залишитися мільйони сімей.

"Ви можете подати заявку і до кінця місяця встановити лічильник безкоштовно, інакше вже з 1 січня газопостачання вам буде зупинено", – розповіли у "Миколаївоблгаз". Така ситуація – по всій країні. Відповідно до закону "Про комерційний облік газу", всі, у кого немає лічильників на блакитне паливо, вже з 1 січня 2021 року мають залишитися без блакитного палива.

Облгази в цій ситуації – заручники. Вони фізично не можуть постачати газ, якщо це забороняє закон. З іншого ж боку, в профільному комітеті вже давно існує негласний консенсус: терміни потрібно продовжувати. Однак через місцеві вибори й більш насущні питання рішення досі не ухвалили.

А до вимкнення залишилося півтора місяця. Виданню вдалося зв'язатися з членкинею профільного комітету Ганною Скороход і заступником голови комітету Олексієм Кучеренком. Обидва подякували за те, що їм нагадали про проблему, і підтвердили: рішення досі не ухвалено.

Справа в тому, що вимкнення прописано в законі, тому уникнути цього можна тільки після рішення Верховної Ради – єдиний орган, який має повноваження змінювати закони.

І Олексій Кучеренко, і Анна Скороход пообіцяли найближчим часом розібратися в ситуації і внести необхідні зміни в закон.

Як розповіла голова енергетично-житлових програм "Опори" Тетяна Бойко, близько трьох мільйонів сімей найближчим часом за законом можуть позбутися газу.

"Я не думаю, що такій кількості українців вимкнуть газ", – сказала експертка в коментарі. Водночас вона зазначає: в цій ситуації звинувачувати облгази не варто, мовляв, зараз немає можливості за свій рахунок встановити лічильники.

Також перерахують нормативи.

Так, наприклад, якщо зараз сім'я з трьох осіб, яка користується тільки газовою плитою, повинна платити за 9,8 куба (3,28 на людину), то за граничними нормативами доведеться сплатити вже 29,4 кубометра (9,8 куба на людини). Наприклад, за чинним тарифом сума в платіжці може вирости з 29,1 до 87,3 грн. Тобто втричі.

Як розповів перший заступник голови комітету з енергетики та ЖКП Олексій Кучеренко, в законі дійсно сказано, що з 1 січня 2021 газ тим, у кого немає лічильника, зовсім повинні вимкнути. Але на думку парламентарія, замість цього всього лише продовжать стару норму. "У мене є відчуття, що дію закону, який дозволяє платити за газ не за лічильником, а з огляду на норму споживання, все-таки в останній момент продовжать", – сказав Кучеренко.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-5

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні