Може затопити міста. Льодовики Гренландії тануть швидше, ніж очікувалося

0
-5
Може затопити міста. Льодовики Гренландії тануть швидше, ніж очікувалося
Дослідження датських вчених показало, що три найбільших льодовика в Гренландії можуть танути швидше, ніж передбачалося в найбільш песимістичних прогнозах.

Пише НВ.

Автори роботи підкреслюють, що в цих льодовиках міститься досить замерзлої води, щоб підняти глобальний рівень моря приблизно на 1,3 метра.

До 2000 року основним фактором підвищення рівня моря було танення льодовиків і розширення океанської води в міру її нагрівання. Але за останні два десятиліття світові крижані щити над Гренландією і Антарктидою стали найбільшим джерелом підвищення рівня моря.

Група дослідників з Данії та Великобританії використовувала історичні знімки і безліч інших даних, щоб оцінити, скільки льоду було втрачено с гренландських льодовиків Якобсхавн Ісбра, Кангерлуссуак і Хельхейм в 20 столітті.

Вони виявили, що Якобсхавн Ісбра втратив більше 1,5 трильйона тонн льоду з 1880 по 2012 рік, а Кангерлуссуак і Хельхейм втратили 1,4 трильйона і 31 мільярд тонн з 1900 по 2012 рік, відповідно.

Шфакат Аббас Хан, дослідник з Технічного університету Данії, сказав, що використання фотографій, зроблених до ери супутників, було ще одним інструментом, що допомагає відтворити втрату льоду в минулому столітті.

«Історичні вимірювання 19 і 20 століть можуть зберігати важливу інформацію, яка може значно поліпшити наші прогнози на майбутнє», — сказав він.

Консультативна група ООН по кліматології прогнозує підвищення рівня моря з усіх джерел на 30−110 сантиметрів до 2100 року, в залежності від викидів. Але в новому документі вказується, що підвищення температури було більш ніж в чотири рази більше, ніж в 20-му столітті, коли три льодовика вже збільшили товщину моря на 8 мм.

«Найгірший сценарій недооцінений. Втрати льоду можуть бути в три або чотири рази більше, ніж раніше передбачалося для льодовиків, розглянутих в цьому дослідженні», — сказав Шфакат Аббас Хан.

Раніше НВ писав, що згідно з новим дослідженням, гігантська підземна річка, яка підживлюється льодом, що тане, може текти в повній темряві під поверхнею Гренландії.

Цей гіпотетичний водний шлях, якщо він дійсно існує, може сягати на 1000 км і тече з глибин Гренландії до фіорду Петерманн на північному заході країни, вважає міжнародна група дослідників.

«Результати узгоджуються з довгою підлідної рікою, але залишається значна невизначеність», — каже фахівець в області моделювання крижаного покриву Крістофер Чемберс з Університету Хоккайдо в Японії.

Ця невизначеність в значній мірі пов’язана з прогалинами в радіолокаційних даних аерофотознімання над льодовиковим щитом Гренландії, які протягом багатьох років дозволили виявити фрагментарні проблиски того, що виглядає як гігантська система підльодовикової долини. Однак через прогалини в даних невідомо, чи всі долини з'єднані в одну довгу звивисту річку або це просто сегменти розрізнених явищ.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-5

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні