Українська вчена виграла міжнародний грант на вивчення Антарктиди

0
5
Українська вчена виграла міжнародний грант на вивчення Антарктиди
Жінка стала лише однією з 4 стипендіатів, що отримали кошти на дослідження, з кількох сотень науковців з усього світу.

Пише Green post.

Міжнародну стипендію від наукового комітету з антарктичних досліджень (SCAR) у 2020 році отримала кандидатка біологічних наук Євгенія Прекрасна.

“Раді повідомити, що в умовах значної конкуренції дослідниця відділу біології та екології НАНЦ к.б.н. (кандидатка біологічних наук — ред.) Євгенія Прекрасна стала однією з 4 стипендіаток у 2021 році”, - зазначили в НАНЦ.

Стипендія забезпечить українці можливість проведення лабораторних досліджень антарктичних бактерій, відібраних на станції "Академік Вернадський", в Університеті Оул у Фінляндії.

“Метою проєкту є дослідження механізмів взаємодії бактерій з рослиною – щучником антарктичним (Deschampsia antarctica). Чому саме щучник, на відміну від більшості рослин, може виживати в сурових умовах Антарктиди? Існує припущення, що його "суперсилою" є саме симбіоз із деякими унікальними екстремофільними бактеріями. Щоб зрозуміти механізми взаємодії між рослиною та бактеріями буде застосовано транскриптомний аналіз, тобто аналіз того які гени щучника та бактерій працюють у взаємозв'язку, "вмикаючи" та "вимикаючи" одне одного”, - повідомили в науковому центрі.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
5

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні