Ожиріння печінки - передвісник цирозу: 8 ознак, які важливо не пропустити

0
-4
 Ожиріння печінки - передвісник цирозу: 8 ознак, які важливо не пропустити
Ожиріння печінки – стан, коли в клітинах накопичується надмірна кількість жиру, займаючи до 10% обсягу всього органу – це основна причина розвитку хронічних захворювань печінки.

Найпоширеніша причина накопичення зайвого “печінкового” жиру – зловживання алкоголем, але в останні десятиліття з ожирінням печінки стикаються і ті люди, які взагалі не п’ють спиртного.

Це захворювання, яке може спровокувати цироз і навіть рак печінки, протікає безсимптомно і виявити його можна, тільки якщо регулярно проводити обстеження органів черевної порожнини і здавати аналізи.

Сайт Lady Health зібрав деякі фактори, які серйозно підвищують ризик розвитку ожиріння печінки, а також деякі ранні симптоми: якщо хоча б один Вам підходить, пам’ятайте: ви в групі ризику!

Посилення апетиту
Ранній симптом, за яким можна визначити розвиток захворювання – постійне відчуття голоду, а також посилений потяг до солодкого і жирного. Якщо вчасно не звернути увагу на ці симптоми і тим більше, якщо потурати їм, накопичення жиру буде посилюватися, а захворювання – прогресувати.

Жир в районі живота
Вісцеральний жир – той, який утворюється навколо внутрішніх органів – не тільки найтяжче виводиться, але й найнебезпечніший. У людей з яскраво вираженим животом і об’ємом талії, що перевищує 85 сантиметрів, більш високий ризик серцево-судинних захворювань, діабету другого типу, а також ожиріння печінки. Якщо це ваш випадок, обов’язково перевіряйте стан цих органів хоча б раз на рік, а також обговоріть з лікарем шляхи зниження ваги.

Високий рівень холестерину
Підвищений рівень жиру в крові, тригліцериди або «поганий» холестерин – все це може бути ознакою розвитку ожиріння печінки. Саме цей орган виробляє холестерин і викидає його в кров, відповідно, якщо в нашому раціоні занадто багато їжі, що містить насичені і транс-жири, печінка виділяє більше жиру і виробляє більше холестерину. Так що якщо цей показник у вас підвищений, особливої уваги вимагає не тільки ваше серце і судини, але й печінка.

Діагностований діабет другого типу
Якщо у вас діагностований діабет, регулярна здача аналізів і контроль стану печінки повинні стати одним з постійних медичних досліджень. Як показали результати дослідження, проведеного в 2016 році вченими з Каліфорнійського університету, 65% людей з діабетом другого типу також мають ознаки ожиріння печінки.

Високий кров’яний тиск
У пацієнтів з ожирінням печінки гіпертонія діагностується втричі частіше, ніж у людей без цього захворювання. Якщо у вас гіпертонія, важливо перевіряти здоров’я печінки, а якщо діагностовано ожиріння цього органу – варто уважно стежити за кров’яним тиском і здоров’ям серця.

Сімейна історія
Якщо у когось з найближчих родичем було ожиріння печінки, ваш персональний ризик підвищується в 13 разів! Ожиріння печінки, на жаль, належить до тих захворювань, які «передаються у спадок».

Постійне відчуття втоми
На жаль, немає ніяких фізичних симптомів, які могли б допомогти діагностувати ожиріння печінки без аналізу крові або біопсії. Але постійне відчуття втоми і слабкість – той знак, помітивши який, варто звернутися до лікаря.

Болі в правій частині живота
Цей симптом проявляється досить пізно і як правило свідчить уже про ускладнення захворювання – наприклад, цироз. У будь-якому випадку, навіть якщо болі в правій частині живота з’являються час від часу і нерегулярно, все одно варто звернутися до лікаря.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-4

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні