Назвали штрафи за порушення мовного закону

2
-2
Назвали штрафи за порушення мовного закону
З 16 січня 2021 року набере чинності чергова норма закону “Про забезпечення функціонування української мови як державної” – перейти на неї будуть зобов’язані торгівля і сервіс. А поки питання відповідності документа Основному Закону розглядається в Конституційному Суді, які санкції передбачено за порушення закону, передає BusinessUA.

Відповідно до статті 30 закону, яка набуває чинності, мовою обслуговування споживачів в Україні є українська. Однак при цьому дублювання інформації іншими мовами не заборонене.

На прохання клієнта його персональне обслуговування може здійснюватися іншою мовою, прийнятною для сторін. Проте скрізь – у магазинах, ресторанах, кафе, сервіс-центрах тощо – персонал зобов’язаний звернутися до клієнта українською.

І тільки на прохання відвідувача офіціант, продавець, приймальник можуть перейти на іншу мову – російську, угорську, англійську тощо.

За порушення норм передбачено покарання:

якщо порушення виявлено вперше – попередження або штраф 200-400 неоподатковуваних податком мінімумів (3400-6800 грн);

при повторному порушенні – до 700 мінімумів (11 900 грн).

Глава Секретаріату підприємців при Кабміні Андрій Забловський зазначив, що дворічний період без штрафів треба використати для добровільного плавного переходу на спілкування українською в сфері сервісу.

“Потрібна активна популяризація української мови, а не таємні перевірки та скандальні дії з боку псевдоактивістів, які вважають себе патріотами. Вони тільки нашкодять потрібній і важливій справі”, – зазначив він.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-2

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Рагулi , до ляха раком руш.

Відповісти
До москаляків повзи гадом!
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні