Китай може випередити США і стати першою світовою економікою

1
4
Китай може випередити США і стати першою світовою економікою
Китай може випередити США і стати найбільшою світовою економікою до 2028 року. Це на п’ять років раніше, ніж передбачалося. Про це йдеться у звіті Британського Центру економічних та ділових досліджень (CEBR).

Пише НВ.

Дослідники вважають, що причиною цього може стати «вправна» боротьба з COVID-19 Китаю, яка сприятиме відносному економічному зростанню країни, порівняно зі США та Європою.

За даними CEBR, як наслідок, на відміну від інших основних передових економік, Китай уник економічної рецесії в 2020 році і, фактично, має приріст — 2%.

Вказується, що економіка Штатів дуже постраждала від пандемії. Економічну шкода частково компенсували монетарна політика та податкові пільги країни. Однак через політичні розбіжності, за прогнозами CEBR, 14 мільйонів американців можуть залишитися без допомоги з безробіття.

«Економічне змагання і боротьба із застосуванням м’якої сили між КНР і США вже давно були основною рисою глобальної економіки. Проте пандемія COVID-19 і її економічні наслідки явно схилили шальки терезів на користь Китаю», — ідеться в звіті CEBR.

Передбачається, що американська економіка після різкого пожвавлення в 2021 році через спад пандемії у 2022−2024 роках зростатиме на 1,9%, а потім приріст сповільниться до 1,6%.

Водночас у Китаю може бути щорічне зростання на 5,7% до 2025 року. Лише після цього трохи сповільниться до 4,5% у 2026−2030 роках, ідеться і звіті.

Із 2000 року частка Китаю у Світовій економіці збільшилася з 3,6% до 17,8% в 2020 році. За прогнозами дослідників CEBR, до 2023 року Китай опиниться серед економік з високим доходом.

У звіті CEBR ідеться й про прогнози для України. Вказано, що з 2015 по 2020 рік населення країни зростало в середньому лише на 0,5%, що й стримувало приріст ВВП протягом цього періоду.

Згідно зі звітом, через пандемію економіка України у 2020 році скоротилася на 7,2%.

Протягом наступних 15 років CEBR прогнозує Україні економічне зростання в середньому на 3,5% на рік.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
4

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Зрада? Перемога?
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні