Вчені відкрили новий вид змій

0
-1
Вчені відкрили новий вид змій
Американські герпетологи описали новий рід і вид дрібних риючих змій Levitonius mirus, які населяють острови Лейте і Самар в Філіппінському архіпелазі.

Пише НВ.

Три примірники Levitonius mirus, які були вивчені в ході дослідження, є єдиними відомими з коли-небудь виявлених, а саму змію ніколи не фотографували живої, відзначили вчені.

Джефф Вайнелл, науковий співробітник Інституту біорізноманіття Канзаського університету, виявив, що три зразка змій в колекції інституту з біорізноманіття, знайдені під час польових місій в період з 2006 по 2012 рік, і які до цих пір не розглядалися, належать до нового виду.

Ці екземпляри зберігалися в колекції і вважалися не надто вдалими екземплярами інших видів. Один з них був помилково віднесений до роду Calamaria, а два — до роду Pseudorabdion, який і вивчав Вайнелл. Але команда вчених провела ДНК-аналіз, комп’ютерну томографію та інші дослідження і описала новий вид.

Ймовірно, ці істоти мешкають в грунті тропічних лісів і харчуються переважно дощовими хробаками. У цій змії примітно маленьке число хребців — всього 144, тога як зазвичай у змій від 200 до 450 хребців.

За словами Вайнелла, змія описується як «мініатюрний» рід і вид, набагато менший, ніж його найближчі родичі. У той час як Levitonius mirus сягає не більше 17 см в довжину, «тобто він розміром з олівець, — сказав він, — найближчі родичі можуть бути в три-чотири рази більше».

«Це має безліч наслідків, таких як зменшення кількості кісток, свого роду спрощення тіла», — сказав Вайнелл.

Мініатюризація спостерігалася не так часто, принаймні, у змій. Ця тварина є одним з самих крайніх випадків у більшій кладі, до якої вона належить, під назвою Elapoidea. У цю кладу також входять більші і отруйні змії, такі як кобри і мамби. Вайнелл сказав, що Levitonius mirus навряд чи буде отруйним.

Цих змій виділили в окремий рід з єдиним видом, який отримав назву Levitonius mirus — на честь американського фахівця Алана Левітона. Видове ім'я в перекладі з латині означає «несподіваний».

Дослідники сподіваються, що майбутні експедиції на Філіппіни допоможуть більше дізнатися про поширення, екологічні переваги і спосіб життя нового роду змій.

Незвичайний екземпляр переливався, його луска на світлі переходила в синій і зелений відтінки. Луска була маленькою, ребристою і незвичайної форми. Вчені незабаром зрозуміли, що дивляться на новий вид.

«Це був дійсно захоплюючий момент. Зразок виглядає зовсім по-іншому. Фактично, настільки іншим, що ми не відразу зрозуміли, що це було », — сказав Ар'є Міллер, один з дослідників і співробітник Смітсонівського національного музею природної історії.

Вони помітили змію в північній провінції В'єтнаму Хазанг, яка межує з Китаєм. У зовнішності загадкової змії було кілька особливостей: зокрема, у неї не було фоторецепторів яскравого світла в очах, що дозволяє припустити, що вона ховається під землею або під листям.

Теги: Змії
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-1

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні