--> Україна відзначає День Соборності держави | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Україна відзначає День Соборності держави

1
-2
Україна відзначає День Соборності держави
Сьогодні, 22 січня, Україна відзначає День Соборності.

Цього дня 1919 року був проголошений Акт возз'єднання Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки в одну єдину і соборну державу.

Підготовка до об'єднання була проведена 1 грудня 1918-го. Тоді в місті Фастів на Київщині УНР і ЗУНР підписали "передвступний договір". Статті угоди констатували, що ЗУНР заявляла про "непохитний намір злитися в найкоротшім часі в одну велику державу з Українською Народною Республікою". З іншого боку, УНР проголошувала, що вона дає згоду "прийняти всю територію і населення Західноукраїнської Народної Республіки як складову частину державної цілості в Українську Народну Республіку".

"Однині во едино зливаються століттям одірвані одна від одноі частини единоі Украіни - Західно-Украінська народна республіка / Галичина, Буковина, і Угорська Украіна / і Наддніпрянська Велика Україна", - записано в оригіналі документа.

Під актом підписалися керівники республіки Володимир Винниченко, Симон Петлюра, Андрій Макаренко та Федір Швець.

22 січня на Софійському майдані Акт про об'єднання України офіційно зачитав народу член Директорії Федір Швець. Були присутні керівники країни, парадні війська, депутати, представники церкви. Подію зняли на відео.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-2

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
День рагулiзму
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні