В Україні розпочався Великий піст

0
2
В Україні розпочався Великий піст
Великий піст - особливий період для всіх православних християн, який передує святу Світлого Христового Воскресіння, пише Кореспондент.

Мета його полягає в покаянні і підготовці вірян до Великодня, а також передбачає стриманість у їжі, відмову від розваг, очищення душі від гріхів.

Великий піст в 2021 році
Дати початку і закінчення Великого посту різні щороку і залежать від свята Великодня. У 2021 році він триватиме 48 днів - з 15 березня по 1 травня.

Починається Великий піст в понеділок, за сім тижнів до Великодня, а завершується напередодні цього свята.

Великий піст ділиться на шість тижнів, званих Чотиридесятниця, і Страсний тиждень (седмицю).

Чотиридесятниця встановлена ​​на згадку про сорок днів, які Ісус провів у пустелі після Водохреща в пості і молитвах, а Страсний тиждень присвячений спогадам про останні дні земного життя, смерть і поховання Христа.

Підготовка до посту
Передує Великому Посту Сирна Седмиця або Масниця. В цей тиждень віруючі відмовляються від м'яса, що допомагає їм підготуватися до обмежень в їжі.

Остання неділя перед Великим постом (Прощена неділя) є кульмінацією підготовчого періоду. У цей день прийнято каятися і просити один в одного пробачення за завдані за рік образи, щоб очиститися від гріхів і зосередитися на духовному житті.

Обмеження під час Великого посту
Під повну заборону під час Великого посту підпадають м'ясо, молоко, яйця, сир, сметана, сир, вершкове масло, здобний хліб і випічка тощо, під часткову - рослинна олія і риба.

Найсуворішими тижнями посту вважаються перший і Страсна Седмиця.

У перший понеділок Великого посту прийнято повне утримання від їжі. В інший час: понеділок, середа, п'ятниця - сухоядіння (вода, хліб, фрукти, овочі, компоти); вівторок, четвер - гаряча їжа без олії; субота, неділя - їжа з рослинною олією.

Послаблення передбачені для трьох днів: Благовіщення (7 квітня), Лазаревої суботи (24 квітня) і Вербної неділі (25 квітня).

На Благовіщення і у Вербну неділю дозволено включати в раціон рибу. У Лазареву суботу рибу їсти не можна, але можна ікру. Також в ці дні дозволено вживання невеликої кількості вина.

Церква звільняє від утримання в їжі вагітних і жінок, які годують, хворих, а також тих, хто зайнятий важкою фізичною працею або в силу обставин не може забезпечити себе постійною їжею (військовослужбовців, ув'язнених, мандрівників).


Що можна їсти під час посту
Овочі, фрукти, крупи, бобові, гриби, в окремі дні - рибу. Не обов'язково повністю відмовлятися від борошняних виробів, але в них повинні бути лише вода, борошно та сіль.

Завершення посту
Найважчий період посту припадає на останній Страсний тиждень, присвячений стражданням і смерті Христа. Кожен його день носить назву Великий або Страсний. Особливе значення мають четвер, п'ятниця і субота.

У Страсну п'ятницю з церкви виносять плащаницю (полотнище із зображенням лежачого в труні Ісуса). У цей день не слід нічого їсти, як і у Велику суботу.

Мета посту
Основа посту - боротьба з гріхом через утримання в їжі і розвагах. Однак церква закликає саме до стриманості, а не виснаженнятіла. Охочимдотримуватися посту необхідно порадитися з духівником і попросити благословення.

Під час Великого посту людина, наскільки це можливо, посилює участь в церковному житті і молиться.

Також піст передбачає звільнення від різного роду залежностей. Так, під час прийому їжі потрібно намагатися звести до мінімуму час, що проводиться за трапезою. Бажано обмежити перегляд телевізора, спілкування в соціальних мережах.

Великий піст час для покаяння і добрих справ. Необхідно намагатися бути уважнішимдо оточуючих, більше часу приділяти дітям і батькам, нікого не ображати.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
2

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні