Чесна та прозора оренда державного майна на онлайн-аукціонах

0
-1
Чесна та прозора оренда державного майна на онлайн-аукціонах
Усе державне та комунальне майно обов'язково повинно здаватися в оренду через дворівневу торгову систему, яка складається з Прозоро Продажі та онлайн-майданчиків. Це прописано у новому законі, який регулює правила оренди державного й комунального майна. Він набрав чинності 1 лютого 2020 року — тепер усі приміщення, які будуть здавати, наприклад, навчальні заклади, ЖЕКи та інші комунальні і держ. підприємства, можна орендувати на прозорих онлайн-аукціонах, які відкриті для всіх охочих.

Раніше дізнатися про майно, яке можна взяти у користування, можна було або на сайті орендодавців, або через знайомих та у друкованих ЗМІ. Тому шукати цю інформацію було незручно та довго. А ще незрозуміло було, як формується вартість на кожне з приміщень, а велика їх кількість здавалися на пільгових умовах — за умовну одну гривню.

Тепер для всіх учасників ринку існують єдині правила та рівні можливості. Інформація про приміщення заздалегідь публікується у системі Прозоро Продажі, тому її можна побачити на всіх 40 акредитованих онлайн-майданчиках, наприклад, на Аукціони.Prom. Вартість, опис, план приміщення, фотографії, дата торгів — все це відкрита інформація. А ще можна домовитися про попередній огляд будівлі, щоб остаточно зрозуміти її ціну. Під час аукціону теж все прозоро та зрозуміло: прийшов — зробив найвищу ставку — став орендарем приміщення.

Чому оренда державного майна є вигідною для всіх сторін

Історично склалося так, що місцеві органи влади та держава є найбільшими власниками нерухомості, серед якої є багато будівель, що не використовуються. На них можна було б знайти покупців або орендарів, але раніше для цього не було робочої системи. Тому вони продовжують бути баластом на балансі держпідприємств.

Онлайн-аукціони та публікація відкритої для всіх інформації про кожен об'єкт у системі Прозоро Продажі дасть шанс таким приміщенням приносити користь та дохід у бюджети місцевих громад та держави. Серед частих організаторів торгів є такі великі підприємства як Укрпошта, Укроборонпром, Укрзалізниця. Проте й вищі навчальні заклади або сільські ради можуть здавати в оренду частину своїх будівель

Прийнятий минулого року закон мінімізує кількість випадків, коли замість ринкової ціни орендодавці здають приміщення на пільгових умовах певному колу організацій. Прозорі та відкриті онлайн-аукціони на акредитованих майданчиках допоможуть створити умови для зростання конкуренції на кожен лот та отримання максимальної вартості оренди. Адже тепер правила однакові для всіх, а потенційним орендарям буде простіше знаходити потрібні приміщення серед комунального та державно майна на торговельному майданчику Аукціони.Prom.

Ще одна перевага для підприємців у тому, що тепер вони отримали рівний доступ до інвестиційно привабливих будівель. Адже саме державі належить велика кількість приміщень у центральних районах міст, де щодня проходить багато людей. До того ж стартова вартість оренди державного майна часто є значно нижчою за ринкову, тому є можливість укласти вигідний договір.

Де шукати державні приміщення для оренди та як брати участь в онлайн-аукціонах

Список усіх лотів, які можна орендувати у держави, можна знайти на сайті Прозоро Продажі. А інформація про всі заплановані аукціони автоматично публікується на кожному з 40 акредитованих онлайн-майданчиків.

На майданчику Аукціони.Prom ви можете вказати, у якому місті чи селищі вам потрібне приміщення та відфільтрувати їх за вартістю та статусом. Фахівці допоможуть вам зареєструватися, додати необхідні документи та подати заявку на участь в аукціонах. А також навчать всім тонкощам у роботі з аукціонами та ставками. Спочатку спробувати свої сили варто на спеціальному тренажері, де все відбувається, як на справжніх торгах, але ви нічим не ризикуєте, а навчаєтесь працювати у системі. Також на Аукціони.Prom можна підписатися на інформування про нові лоти у вашому місті. А у разі перемоги в аукціони, менеджери прослідкують за вчасним підписанням протоколів та договорів.

Слідкувати за оновленнями та переглядати список потенційних об’єктів для оренди варто постійно . Адже щодня на майданчик додають приблизно 50 таких лотів. Тому не засмучуйтесь, якщо не знайдете цікаві приміщення одразу.

В Україні найбільша кількість державних та комунальних закладів, тому ринок оренди майна через прозорі онлайн-аукціони буде збільшуватися найближчим часом. Система Prozorro.Продажі дає можливість орендарям знайти потрібне приміщення, а орендодавцям залучити більшу кількість учасників торгів та підвищення вартості кожного метра.

А найголовніше — це великі зміни для держави, одна з найуспішніших реформ. А система Прозоро.Продажі гарантує відкритість, рівність та безпечність аукціонів, бо вони відбуваються на багатьох майданчиках у реальному часі, та ніхто не може вплинути на їхній перебіг.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-1

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні