Малюнок дитини розкаже про її психологічний стан

0
-7
Малюнок дитини розкаже про її психологічний стан
Часто їх використовують у роботі психологи, психотерапевти і психіатри, пише "Наша мама".

Деякі вправи психологів можна повторити вдома. Один з головних тестів - "Малюнок людини". Це спосіб оцінити у дітей молодшого дошкільного віку рівень інтелектуального розвитку. У молодшому шкільному віці за малюнком можна визначити актуальний психологічний стан, риси характеру дитини. Багато про що говорять натиск на олівець, штрихування, уривчастість ліній, деталі картинки.

"Малюнок сім'ї" дозволяє оцінити сімейні стосунки. По розташуванню членів сім'ї на аркуші можна судити про емоційну близькість їх один одному, на думку дитини. По деталях малюнка кожного з рідних роблять висновок про їх взаємодію з обстежуваних, про те, як обстежуваний їх сприймає. Відсутність когось на малюнку або зображення зі спини каже про конфлікт дитини з цією людиною. Ретельне промальовування одного з членів сім'ї свідчить про близьких або навпаки, конфліктні, відносини з ним", - зазначає психологиня Христина Вірт.

За її словами, якщо дитина не хоче малювати свою сім'ю, можна запропонувати тест "Сім'я тварин". Тоді вона покаже модель сімейних відносин, яка близька. Не варто ставити діагнози дитині після аналізу малюнків. Таким способом можна лише побудувати гіпотезу про стан. Необхідно також аналізувати поведінку малюка або школяра, його відносини в родині і з однолітками. Помітивши пригніченість, агресію, плач, такі тести можуть підказати, де шукати причину цього. Наприклад, дитина може хвилюватися через конфлікт в садочку або реагувати на батьківські сварки. Якщо є серйозні зміни в поведінці, то треба йти до лікаря.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-7

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні