Ціни на пальне зросли за тиждень на 2 гривні

0
1
Ціни на пальне зросли за тиждень на 2 гривні
За минулий тиждень ціни на дизпаливо в Україні зросли відразу на 2 гривні за літр (+9%). Вартість бензину А-92 і А-95 додала відразу 1,21-1,29 гривні за літр (+4,9%). Про це повідомляє Enkorr з посиланням на дані моніторингу Консалтингової групи А-95.

Видання нагадало, що за тиждень світові котирування нафти зросли на 8% - з $62 до $67 за барель.

"Цьому складнику можна приписати 1 грн зростання. Решта цілковито на "совісті" ажіотажу, який проявив себе вперше за тривалий час. З вівторка по четвер цінники переписували по кілька разів на день, інша категорія продавців надала перевагу тому, щоб притримати товар до кращих часів, і зняла пропозиції", - ідеться в повідомленні.

Так, мережі автозаправок ОККО і WOG підвищили ціни на ДТ в дрібному опті в середньому на 2 грн / л і пропонували ресурс у діапазоні 23,85-24,00 грн / л.

У Новограді до кінця тижня паливом торгували тільки UPG і Мартін Трейд: вони підняли ціни на 2,30 грн / л - до 23,70 і 23,90 грн / л відповідно.

Найбільше зростання цін помічтили в Коростені: UPG і Алпен Трейд фінішували в п'ятницю з ціною 23,70 грн / л, бо додали 2,40 грн / л за тиждень, або більше 10%.

"З вівторка став на паузу один з найактивніших учасників оптового ринку - компанія Фактор. Таке невластиве зникнення дехто навіть пов'язує з перевірками фіскалів. В результаті з'ясувалося, що все простіше: компанія просто вирішила почекати й спостерігати за зростанням ціни. І таких на тижні було чимало", - ідеться в публікації.

У столичному регіоні основні угоди в п'ятницю проходили в діапазоні 23,20-23,70 грн / л, або в середньому на 2,10 грн / л дорожче, ніж тижнем раніше. Гранд-Петрол пропонував литовське дизпаливо за мінімальною ціною 23,00 грн / л.

На новому регіональному хабі в Рівненській області цінники за тиждень зросли в середньому на 2,30 грн / л. У Смизі під кінець тижня залишилася тільки UPG з ціною 23,70 грн / л, проте були пропозиції і по 23,90 грн / л.

Найдоступніший дизель помітили на півдні України. У Миколаєві ціна додала 1,30 грн / л - до 23 грн / л. ФІДЕ продавала по 22,35 грн / л (26 500 грн / т), тоді як в Одесі і Южному було 22,65-22,80 грн / л.

Укртатнафта показала до кінця тижня зростання на 1,86 грн / л (23,31 грн / л). Деякі кременчуцькі трейдери працювали в діапазоні 23,18-23,27 грн / л (+1,90 грн / л).

"До п'ятниці ситуація дещо заспокоїлася. Однак підстав для оптимізму немає. Досі тихо з Москви - звідти всі чекають новин про обсяги Роснефти. За даними джерел, процес рухається, але інсайдери не поспішають будь-що підтверджувати. Відомо лише, що на порядку денному з'явилося ім'я Socar", - пише видання.

У свою чергу, Антимонопольний комітет (АМКУ) застеріг операторів ринку палива від необґрунтованого підвищення цін. Про це заявила голова АМКУ Ольга Піщанська в своїй колонці на сайті Економічна правда.

Вона зазначила, що намагання створити штучний дефіцит на ринку пального, необґрунтовано підвищити вартість, встановити бар'єри в доступі до альтернативної інфраструктури, зокрема портів, є неприпустимими.

"Це - червоні лінії національної важливості. Вихід за них - неприпустимий. Антимонопольний комітет боротиметься за їхню недоторканність", - запевнила Піщанська.

За її словами, з огляду на нестабільну ситуацію з імпортом нафтопродуктів з Білорусі й РФ, АМКУ буде особливо прискіпливим.

"Застерігаємо операторів від потенційних антиконкурентних дій, що може негативно позначитися на цінах і наповненні ринку", - резюмувала глава відомства.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
1

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні