Виявлено нові ризики пасивного куріння

0
2
Виявлено нові ризики пасивного куріння
У людей, що піддаються впливу пасивного куріння, ризик розвитку раку порожнини рота на 51% вище, підрахували медики.

Пише НВ.

Міжнародна група дослідників з Португалії, Великобританії, Іспанії і США з’ясувала це, провівши огляд існуючих досліджень, опублікованих в журналі Tobacco Control.

На рак ротової порожнини — губи, порожнини рота і ротоглотки — щорічно у всьому світі припадає 447 751 новий випадок раку і 228 389 випадків смерті. До значних факторів ризику цих форм раку відносяться куріння і вживання бездимного тютюну, вживання алкоголю і жування бетеля.

Однак страждають не тільки активні курці, оскільки, за даними з 192 країн, 33% некурящих чоловіків, 35% некурящих жінок і 40% дітей піддавалися недобровільному палінню протягом одного року в результаті вдихання вторинного диму.

Попередні дослідження показали, що пасивне куріння викликає кілька захворювань, в тому числі рак легенів. Хоча куріння тютюну є відомою причиною раку порожнини рота, ще не було встановлено, чи викликає пасивне куріння також рак ротової порожнини.

Автори розглянули і проаналізували п’ять існуючих відповідних досліджень за участю 6 977 осіб, з яких 3 452 піддавалися впливу пасивного куріння, а 3 525 — ні. Ці дослідження проводилися в Азії, Європі, Північній Америці і Латинській Америці.

Аналіз показав, що у людей, які зазнали впливу пасивного куріння, ризик розвитку раку порожнини рота на 51% вище. Крім того, тривалість впливу більше 10 або 15 років збільшувала ризик раку порожнини рота більш ніж в два рази в порівнянні з людьми, які не піддавалися впливу.

Автори визнають, що їх аналіз включав лише невелику кількість досліджень, але загальна кількість випадків і контрольних груп для нового метааналізу була високою.

Раніше НВ писав, що представники Колумбійського університету опублікували дослідження, згідно з яким нерегулярне куріння може бути набагато небезпечніше, ніж прийнято вважати.

Вчені проаналізували дані про близько 25 тис. людей. Деякі з них не курили взагалі, деякі були нерегулярними курцями (курили кілька сигарет в день) і деякі були завзятими курцями (більше 30 сигарет в день).

Дослідження фахівців з Колумбійського університету показало, що об'єм легенів у нерегулярних курців скорочувався приблизно на такому ж рівні, як і у завзятих курців. За один рік у нерегулярних курців об'єм легенів скорочується рівно на стільки ж, на скільки у завзятих любителів сигарет за дев’ять місяців.

«Багато людей припускають, що куріння декількох сигарет в день не так вже й погано. Але виявляється, що різниця в скороченні обсягу легких між тим, хто курить п’ять сигарет в день в порівнянні з двома пачками в день, відносно невелика», — говорить керівник дослідження доктор Елізабет Олснер.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
2

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні