В Україні стане можливим здобути другу вищу освіту безкоштовно?

0
8
В Україні стане можливим здобути другу вищу освіту безкоштовно?
Громадяни України мають право безоплатно здобувати вищу освіту в державних і комунальних закладах вищої освіти на конкурсній основі, якщо певний ступінь вищої освіти громадянин здобуває вперше за рахунок коштів державного або місцевого бюджетів.

Інформує Бізнес юа.

Особи, які не завершили навчання за кошти державного або місцевого бюджету за певним ступенем освіти, мають право повторно безоплатно здобувати вищу освіту в державних і комунальних закладах вищої освіти за тим самим ступенем освіти, за умови відшкодування до державного або місцевого бюджету коштів, витрачених на оплату послуг з підготовки фахівців", — сказано в повідомленні.

Відшкодування вартості попереднього навчання за рахунок коштів державного або місцевого бюджету відбувається після повторного зарахування особи на навчання до іншого закладу вищої освіти.

Заклад вищої освіти зобов’язаний:

видати наказ про зарахування особи на повторне навчання за рахунок коштів державного або місцевого бюджету;

встановити строк відшкодування коштів, що не перевищує 10 робочих днів з дня початку навчального року на підставі вимог Порядку відшкодування коштів державного або місцевого бюджету, витрачених на оплату послуг з підготовки фахівців;

поінформувати особу щодо процедури відшкодування коштів державного або місцевого бюджету, витрачених на оплату послуг з підготовки фахівців і її вартості;

видати не пізніше трьох днів після звернення здобувача освіти розрахунковий документ, у якому вказати суму відшкодування, а також номер рахунку, на який потрібно сплатити кошти;

відрахувати здобувача вищої освіти зі складу студентів за державним або регіональним замовленням у разі відмови від добровільного відшкодування платежів, в тому числі реструктуризованих.
Здобувач вищої освіти повинен:

подати заяву на ім’я ректора для розрахунку відшкодування коштів державного або місцевого бюджету, а також академічну довідку з попереднього місця навчання;

звернутись у відповідний відділ обраного закладу вищої освіти для отримання рахунку, на який потрібно сплатити кошти;

подати документ, що підтверджує оплату, не пізніше 10 робочих днів з дня здійснення платежу.

Особа, яка не подала документ про сплату в установлений строк, підлягає негайному відрахуванню.

У випадку якщо матеріальне становище студента не дозволяє оплатити усю суму відшкодування одразу, то він може звернутися до керівника закладу вищої освіти із вмотивованою заявою про реструктуризацію відшкодування коштів. У такому випадку сплачується не менше 50% загального розміру коштів одразу, а решту — частинами до кінця поточного навчального року.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
8

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні