В Україні вдосконалять положення антикорупційного закону

0
0
В Україні вдосконалять положення антикорупційного закону
Володимир Зеленський підписав закон щодо вдосконалення окремих аспектів декларування. Крім того, президент просить уряд підготувати та внести до Верховної Ради зміни до закону "Про запобігання корупції" з метою підвищення прозорості процедури декларування.

Про це повідомляють у Офісі Президента.

Зеленський підписав закон "Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення окремих аспектів декларування" № 1443-IX, який Верховна Рада ухвалила 29 квітня 2021 року.

Що передбачає документ

- удосконалює кампанію антикорупційного декларування особами, уповноваженими на виконання функцій держави або місцевого самоврядування;

- впроваджує нижню межу в 0,25 прожиткового мінімуму, до якої не здійснюється передача в управління цінних паперів акціонерного товариства;

- виводить з-під декларування номери рахунків, на яких зберігаються некомпенсовані заощадження Ощадного банку СРСР, та операції з обміну валют. Такі операції не потребують подачі повідомлення про суттєві зміни в майновому стані.

Президент надіслав Шмигалю листа

Водночас глава держави надіслав листа до прем'єр-міністра Дениса Шмигаля. У ньому закликав уряд невідкладно підготувати та внести до Ради проєкт змін до Закону України "Про запобігання корупції" з метою підвищення прозорості процедури декларування.

- передбачити термін, протягом якого щодо посадовця після його призначення чи обрання не діятимуть обмеження щодо припинення підприємницької діяльності або його повноважень у складі правління, наглядових рад компаній.

- відновити 30-денний період, протягом якого посадовці зобов'язані передати в управління інших осіб належні їм підприємства та корпоративні права.

- уточнити положення про те, що вимоги щодо передачі в управління іншій особі не застосовуються саме в частині акцій акціонерного товариства сукупною номінальною вартістю не більше 0,25 прожиткового мінімуму, в якому особа призначена чи обрана на посаду, та які сукупно не перевищують 5% голосуючих акцій АТ;

- запровадити обов'язкове декларування операцій з купівлі та продажу іноземної валюти суб'єктів декларування або членів їхніх сімей, якщо сума перевищує 50 прожиткових мінімумів;

- відновити обов'язкову повну перевірки декларацій людей, які обіймають посади радника або помічника голови Верховної Ради, та проведення спеціальної перевірки претендентів на ці посади.


Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні