Нестерпний сморід у Луцьку: Гнідавський цукровий завод

3
-2
Нестерпний сморід у Луцьку: Гнідавський цукровий завод
У Луцьк з настанням тепла повернувся нестерпний сморід, який тероризує містян уже не перший рік. «Волинь24» розпочинає серію публікацій, присвячених болючій для лучан темі неприємного запаху. Ми об’єктивно оприлюднимо думки всіх зацікавлених сторін та фахівців, які можуть пролити світло на виявлення джерела неприємного запаху в місті. Отже, першим погодився прокоментувати непросту ситуацію, що склалася у місті, голова правління ПрАТ «Гнідавський цукровий завод» Василь Муха.

Цьогоріч осередком неприємного запаху стала центральна частина міста, хоча скарги надходять і з інших районів. Основними джерелами смороду лучани вважають очисні споруди, незаконні зливи у міську каналізацію м’ясопереробних підприємств, Луцький спиртзавод та Гнідавський цукровий завод. Крім того, раніше у мережу потрапило відео, на якому з труб цукрового заводу йде чорний дим, що неабияк занепокоїв місцевих жителів.

«Завод почав виробляти цукор 9 травня, коли ще було холодно, а люди уже скаржилися на неприємні запахи. Але, якщо у центр міста сморід йде з Липлян (очисні споруди комунального підприємства «Луцькводоканал»), то завод до цього не має ніякого відношення. Зараз підприємство працює цілодобово і неприємних запахів немає. І як пересічний громадянин я відрізняю запах фекалій від диму. Хтось хоче привернути увагу до заводу, а не вирішувати питання, які виникають у міської ради чи її підрозділів», - розповів Василь Муха.



Нещодавно мережу облетіло відео, на якому видно «страшенний» дим із труб заводу, який неабияк налякав лучан. Очільник підприємства розповів про причини його появи та зазначив, що підприємство не порушує норми.

«При спалюванні газу, вугілля, соломи чи торфу можна отримати енергію, але наш завод має дозвіл використовувати альтернативну енергію, такі як газ, вугілля та мазут. Зараз ми користуємося останнім. Котли на заводі нагрівають воду, яка перетворюється на пар (енергію), на підставі якої проходять хімічні процеси та виробництво цукру. Тобто дим пішов декілька секунду, і пропав. Усе це відбувається у межах допустимих норм, на які ми маємо дозвіл Міністерства екології України», - розповів голова правління.
Василь Муха каже, що завод не причетний до неприємного запаху у місті.

«Це ж не з труби заводу сморід йде. Навіть якщо вітер дме в сторону Горохова, то я можу лише здогадуватися чому у центрі все одно є неприємний запах. Адже, якщо конструкції водоканалу, водовідведення, фекалій чимось не готові, то не потрібно скидати це на завод. Я пропонував поставити камери на трубу, аби цілодобово онлайн люди в центрі могли спостерігати, коли звідки йде дим, а коли ні», - каже Василь Муха.

За його словами на заводі провели перевірки Волинська державна екологічна інспекція та Держпродспоживслужба області, результати яких показали, що усі викиди підприємства знаходяться у межах допустимих норм. Крім того, завод теж проводить постійно заміри.
«З труби у нас виходить пар, а не дим. Хоча, я не виключаю, що місцями він може бути густішим. І, дай Боже, аби ми восени всі не топили мазутом, коли газу не буде. Ось тоді і побачимо, хто який має досвід у цьому. А ми як почали палити мазутом, так і будемо. Це неможливо змінити, адже газ заблокований у нас. Також скажу, що фекальні запахи я відрізню від димових», - резюмував голова правління.

На думку Василя Мухи причину смороду встановити можна. Для цього потрібно держпродспоживслужбі та екологічній інспекції області заміряти запахи у центрі міста, Липлянах, Вишкові, біля Гнідавського цукрового заводу і з висновку буде видно, чи це один і той же запах.

«Але це не моя компетенція. Скаже, лише, що сморід у центрі міста і запах цукру на заводі, це – різні речі», - підсумував Василь Муха.


Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-2

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
а чорний дим, який валив із заводської труби, - це від водяної пари чи від гудрону, яким палили замість мазуту ?
Відповісти
На 40-А кварталі сморід стоїть нестерпний,особливо коли ремонтна майтерня автобусного парку по вул.Наливайка 30Б,палить масляні фільтра і відходи(вєтошь) від ремонту автобусів,бо влада міста і екологічні служби навіть не знають ,що в Луцьку є автобусний парк.
Відповісти
Вибрали на свою голову, голову міста депутатів,яким м"ягко кажучи "по барабану" проблеми і життя лучан.Є різного роду служби,які повинні вуиконувати свої функції,щоб лучани не страждали.А голова міста повинний тримати все під своїм контролем.А голова лінується відірвати дупу від крісла,але зарплату в 65тис.грн. отримує вчасно і в повній мірі.За що? За,яку роботу? За нескінченний сморід? Не можеш хлопче керувати_роби заяву про відставку,поки тебе не винесли з кабінету.Або депутати вимагайте референдуму про недовіру Поліщуку.Щось в кінці-кінців повинно змінитись.І змінитись на краще.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні