З 1 липня Держпраці розпочне масові перевірки: шукатимуть «нелегалів»

0
11
З 1 липня Держпраці розпочне масові перевірки: шукатимуть «нелегалів»
З 1 липня Державна служба України з питань праці (Держпраці) у взаємодії з Державною податковою службою (ДПС) почне перевірки бізнесу в частині виявлення неоформлених працівників.

Про це інформують в Держпраці.

Такі перевірки є частиною Національного плану спільних дій щодо зниження рівня незадекларованої праці на 2021 рік.

Згідно з повідомленням, при формуванні Нацплану були вироблені і узгоджені спільні заходи декількох державних органів, спрямовані на стимулювання роботодавців і працівників до переходу від неформальних до легальних трудових відносин.

Зокрема, зазначені заходи включають два етапи:

- Інформаційну кампанію про переваги офіційного працевлаштування та ризики використання незадекларованого праці;

- Інспекційну кампанію серед роботодавців, які мають високий ризик використання незадекларованого праці.

Під час інформаційної кампанії, протягом майже 6 місяців поточного року, інспектори праці поінформували понад 62 тис. роботодавців та їх працівників про переваги офіційного працевлаштування, в тому числі в сферах торгівлі - 36 тис., сільського господарства - 6 тис., транспорту - 5 тис., організації харчування - 3 тис.

Під час другого етапу, який розпочнеться з 1 липня, в поле зору працівників Держпраці і ДПС потраплять роботодавці, які не відреагували на тривалу інформаційну кампанію і продовжують ухилятися від декларування найманих працівників.

У Держпраці інформують, що, згідно чинного законодавства, інспектор праці може прийти до будь-якого роботодавця в будь-який день і час з метою перевірки оформлення трудових відносин. Для виявлення незадекларованих працівників інспектор може безперешкодно проходити в виробничі, службові та адміністративні приміщення роботодавців, знайомитися з документами, ведення яких передбачено законодавством про працю, спілкуватися з працівниками та представниками роботодавця, задавати їм питання і отримувати пояснення.

При виявленні незадекларованих працівників невідкладно вживатимуться заходи щодо залучення роботодавців до відповідальності за порушення у сфері законодавства про працю та податкового законодавства. Такими порушеннями, згідно зі ст. 265 Кодексу законів про працю, є:

- незадекларований працівник;

- факт підміни трудового договору цивільно-правовим договором або договором про стажування;

- виплата заробітної плати в конверті;

- виплата винагороди працівникові без нарахування/сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування та податків;

- фактичне використання праці працівника повний день при оформленні його на неповний робочий день.

Розмір штрафу за виявлення інспектором праці вищевказаних порушень становить 10 мінімальних заробітних плат, що у 2021 році становить 60 000 грн. Вчинення такого порушення повторно протягом двох років обійдеться роботодавцю вже в 30 мінімальних зарплат за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення, що буде становити 180 000 грн.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
11

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні