--> Свято Івана Купала: традиції та ворожіння | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Свято Івана Купала: традиції та ворожіння

0
-4
Свято Івана Купала: традиції та ворожіння
У ніч з 6 на 7 липня відзначають Івана Купала. Кажуть, що у ніч на Купала рослини стають чарівними, а вода та вогонь мають особливу силу.

Про це повідомляє 1+1.

Свято Івана Купала символізує поклоніння травам та сонцю. Раніше було прийнято розпалювати вогнище, купатися у річці та шукати особливу квітку папороті. Сьогодні стародавні традиції теж підтримуються і з кожним роком набирають все більше популярності.

Ворожіння на Івана Купала

Шукати квітку папороті – найголовніша традиція Купальської ночі. Ця рослина розквітає один раз на рік і це припадає саме у ніч свята. Люди вірили у те, що якщо знайти квітку папороті то можна стати щасливим та багатим.

Раніше було прийнято з самого ранку вирушати в ліс, збирати трави, квіти, а також робити з них вінки та створювати букети. Було повір’я, що у свято природа оживає, набирається цілющих властивостей та стає оберегом для людей та їх будинків.

Також особливу увагу привертають стрибки через вогнище, які допомагають очиститися за допомогою вогню. За традицією, необхідно було тричі перестрибнути через вогнище і скупатися у ранковій росі. Дівчата стрибали зі своїми половинками, бо вважалося, що пара, яка владо стрибнула через вогонь скоро одружиться.

Чого не можна робити на Івана Купала

1. Не можна нікому давати в борг і брати в борг. Вважається, що можна передати в чужі руки своє щастя і добробут.

2. За легендою в ніч на Івана Купала прокидаються відьми, водяні, русалки та тому подібна нечисть. Тому в цю ніч не можна спати, адже хтось з цих персонажів може зайти в будинок.

3. Якщо знайшли гроші, не можна їх брати. Разом з цими грошами можна принести в будинок всі біди, від яких позбувся попередній власник купюри.

4. На Івана Купала не можна купатися у водоймах. Русалки та водяні можуть затягнути під воду. Особливо це стосується дітей, вагітних та людей похилого віку.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-4

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні